Hajdúsámson hírei

2018.01.11. 09:49

Kénytelenek továbbra is közkutakra hagyatkozni

Hajdúsámson - A sámsoni önkormányzat keresi a megoldást a több éve húzódó problémára.

Hajdúsámson - A sámsoni önkormányzat keresi a megoldást a több éve húzódó problémára.

Annak idején 2017. május 10-én foglalkoztunk már a Hajdúsámson Sámsonkert-Martinka Víziközmű Társulat károsultjainak kálváriájával, mikor is egy befejezetlen ivóvízhálózat-bővítés miatt Sámsonkertben 12 utca lakossága továbbra is közkútról vagy fúrt kútról kénytelen vételezni az ivóvizet.

Az írás óta eltelt fél év, és egy olvasónk szerint a helyzet nem javult, sőt, inkább nehezebb lett, ugyanis a Szűcs utca–Madár utca sarkánál lévő közkutat több mint egy kilométerrel arrébb telepítették, így a helyiek még nagyobb távolságra kénytelenek elmenni, ha biztosan fogyasztható vizet akarnak magukhoz venni.

Mi lesz velük?

A kútnál kannákkal felrakodva álltak sorban az emberek, hogy minél több iható vízzel tudják ellátni magukat."

– Még fúrt kút sincs minden háztartásban, nem telik rá mindenkinek. A környék elég mélyen fekvő terület, aki nem fúratott 20 méter alá, az a felső kéregből nyeri a vizet, amely talán még mosásra sem igazán alkalmas. Ismerek olyan édesanyát a környéken, aki az alig egyéves gyerekével kénytelen megtenni az utat a kútig. Mi lesz velük, ha beáll az igazi tél, vagy éppen a hatalmas esőzéstől sártengerré változik az utca?

[related-post post_id="3474801"]

A Madár utcát az aszfaltkeverő üzem bejáratáig betonozták le, pedig ha végig rendbe tették volna – amellett, hogy nem válna szinte járhatatlanná nagyobb csapadék idején –, a gépjárműforgalom számára rendelkezésre állna egy plusz összekötő kapocs a Szűcs utca és a 471-es út között, ezzel is csökkentve a Szűcs utcára háruló nyomást – mondta el Papp József. A helyi lakos úgy véli, a már csak papíron létező víziközmű-társulás után még mindig maradtak olyan összegek, amelyeket nem kaptak meg az egykori tagok, pedig a családok számára nagy segítség lenne az is, ha visszakapnák a befizetett pénzt a kamatokkal együtt.

Próbálnak segíteni

A Napló érdeklődésére a település polgármestere, Antal Szabolcs lapunkhoz eljuttatott levelében jelezte, a Sámsonkerti Víziközmű Társulás kapcsán nagyon sok panasz érkezett már hozzájuk, ugyanis a társulás eddig nem reagált a lakosok érdeklődésére, panaszaira.

– Az önkormányzat a maga részéről már 2014-ben, ’15-ben és ’16-ban is kezdeményezett tárgyalásokat a társulattal. A hivatalban helyiséget bocsátottunk rendelkezésre, hogy a károsultak a panaszaikat el tudják mondani, majd azokat próbáltuk eljuttatni a szervezet részére. Eddig sikertelenül, így ebben érdembeli előrelépés nem történt. Lakosaink a visszajelzéseik alapján nem tudják felvenni a kapcsolatot senkivel, nem működnek velük együtt a mai napig – papíron létezik csak a társulás –, ezért is fordulnak önkormányzatunkhoz. A társulás különálló jogi személy, így önkormányzatunknak nincs hatásköre eljárni az ügyeikben.

Meg kell viszont itt említeni, hogy a hasonló okból létrejött Hajdúsámsoni Víziközmű Társulás teljesítette célját, együttműködött a lakosokkal és önkormányzatunkkal, és sikeresen el tudott számolni a szervezet a lakosságnak. Vannak még településünkön víziközmű nélküli utcák.

Új társulat

Az építkezések száma megnőtt városunkban, mely új lakóházakat jelent, nagy örömünkre. Így önkormányzatunk tervei között szerepel egy új víziközmű-társulat létrehozása, melynek elsődleges célja, az előzőekből tanulva, hogy a lakosokkal jól együtt tudjon működni – áll a levélben.

Többen használják

Az áttelepített közkúttal kapcsolatban kiderült, áthelyezését több ok is indokolta.

– A legfontosabb cél, hogy a víznyerőhely olyan lakóházak közelében legyen, ahol nincs bevezetve vezetékes hálózat, emiatt a lakóházakban nincs ivóvíz. De szükségszerű volt azért is, mert a régi helyén (Szűcs utca) Sámsonkert központi, leghosszabb aszfaltozott útja mellett helyezkedett el. A kútból a víz ráfolyt az útra, tócsákat eredményezve.

Ez télen az aszfaltra fagyott, gondot okozva ezzel gyalogosoknak, járműveknek egyaránt. Emiatt többször érkezett lakossági panasz az önkormányzathoz, így célszerűnek látszott áthelyezni egy kevésbé forgalmas helyre – tájékoztatott Antal Szabolcs polgármester.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!