Önkormányzati húsfeldolgozó üzemet avattak Hajdúböszörményben

Debrecen, Hajdúböszörmény - Önkormányzati húsfeldolgozó üzemet avattak szerdán Hajdúböszörményben, a 268 millió forintos beruházást 238 millióval támogatta a közfoglalkoztatási program keretében a Belügyminisztérium.

Debrecen, Hajdúböszörmény - Önkormányzati húsfeldolgozó üzemet avattak szerdán Hajdúböszörményben, a 268 millió forintos beruházást 238 millióval támogatta a közfoglalkoztatási program keretében a Belügyminisztérium.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere emlékeztetett rá, hogy egy évvel korábban már átadták az önkormányzati vágóhidat, amely mellé most elkészült a húsüzem is.

A két beruházás több mint 400 millió forintba került, amihez 42 millió forint önrészt adott az önkormányzat, a többi forrást a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási egyedi mintaprogram keretében biztosította - tette hozzá.

Jelenleg 10-12 embert foglalkoztat a vágóhíd és a húsfeldolgozó, az állattenyésztést végző Hajdú tanya pedig további 100-150 közfoglalkoztatottnak ad munkát - mondta Kiss Attila, megjegyezve, hogy a feldolgozott hústermékeket a közétkeztetésben használják fel.

Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte: Hajdúböszörményben az elmúlt években értékteremtő közmunkaprogramokat valósítottak meg. Az egymásra épülő projektek nemcsak értelmes munkát biztosítanak a közmunkásoknak, hanem hasznosak a közösség számára is - fűzte hozzá.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára elmondta: 2017 végére több mint 4,44 millió foglalkoztatott volt Magyarországon, számuk egy év alatt 36 ezer 400-zal emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 4 százalék körüli szintre csökkent.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára (j2) Tiba István fideszes országgyűlési képviselő (b2), Kiss Attila (Fidesz-KDNP) polgármester (j) és Sőrés István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b) a Hajdúsági Húsfeldolgozó üzem avatásán | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megemlítette azt is, hogy amíg 2010-ben 59,9 százalék volt a foglalkoztatási ráta, ma ez az arány 73,9 százalék, és a foglalkoztatottak mindössze 4 százaléka közfoglalkoztatott.

Közfoglalkoztatási programokra az idén 225 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztérium - tette hozzá.

Hoffmann Imre elismeréssel szólt a hajdúböszörményi értékteremtő közmunkaprogramokról, a szaktárca ezek fenntarthatóságához is hozzájárul a jövőben.

Kovács Csaba, az új önkormányzati húsüzem vezetője tájékoztatása szerint a sertés, marha és juh feldolgozására alkalmas üzemben jelenleg hetente 3 tonna pácolt és füstölt terméket, 5 tonna felvágottat és 2 tonna zsírt állítanak elő.

Hetente 100-120 sertést dolgoznak fel, ami a kapacitásuk felét teszi ki. Tervezik saját húsbolt nyitását is, ahol a tőkehúst és a feldolgozott termékeket közvetlenül értékesítik majd a lakosságnak, továbbá a kapacitásuk erejéig vállalják a környékbeli gazdák állatainak feldolgozását is - mondta az üzemvezető.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!