tippek, ötletek

2021.08.26. 17:32

Az egészséges uzsonna ne maradjon ki az iskolások táskájából!

A fejlődéshez és a növekedéshez megfelelő energia- és tápanyagbevitelre van szükség.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az egészséges táplálkozás a gyermekek életében is jelentős, ezért fontos gondoskodni arról, hogy tápláló élelmiszereket fogyasszanak. Az iskolatáskába ne csak a kért tanszerek kerüljenek, hanem az egészséges ételekkel teli uzsonnásdobozok is. Arról, hogy miért fontos a tudatos táplálkozás a kisiskoláskorban, Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikust kérdezte a Napló.

A szakember hangsúlyozta: az immunrendszer támogatása mellett a táplálkozás az optimális szellemi teljesítésben és az összpontosításban is nagy szerepet játszik. Emlékeztetett: az iskolakezdés előtti bevásárlás alkalmával érdemes az étkezésre is figyelmet fordítani. A megfelelő kulacs vagy a gyermeknek tetsző uzsonnás tárolódoboz fontos motiváció lehet a kicsiknek.

Este készítsük el

Még van egy bő hetünk az iskolakezdés előtt, a szakember szerint most kell felkészülni rá. – A gyerekek a nyári szünetben esténként sokáig fennmaradnak, míg másnap nem kelnek korán, így sokszor a reggeli teljesen kimarad. Az iskolakezdés előtt érdemes fokozatosan visszaszokni a rendre. Sok családban az iskolaidőszakban is kimarad az első étkezés a nagy rohanás miatt, ezért egyszerűbb, ha már este összekészítjük a gyermek uzsonnásdobozát, és nyugodtan megreggelizünk – mondta.

A legklasszikusabb, ami belekerülhet, az a szendvics. A szakember arra is adott tippet, hogyan tehetjük egészségessé. – A teljes kiőrlésű, rozsos vagy magvas kenyér a jó választás, de előfordulhat, hogy a gyerek nem fogadja el ezt a változatot. Érdemes ilyenkor felemás szendvicset készíteni. Az alja lehet fehér kenyér, de a teteje már rozsos, így könnyebben hozzászokik a gyerek az új ízvilághoz. Minden esetben tegyünk bele zöldséget. Annak a gyereknek is, aki nehezebben fogadja el a zöldségeket, biztosan van legalább egy, amit szívesen fogyaszt. Támogassuk a választását, legyen az bármilyen egyoldalú. A szalámi és sonka mellé a változatosság kedvéért készíthetünk házilag tojás-, hús-, hal- és zöldség­krémeket is. A csontozat megfelelő fejlődéséhez a kalcium és a D-vitamin bevitelére is figyelni kell, ezt tejtermékekkel biztosíthatjuk – sorolta.

Az alsó tagozatos gyerekeknek nem szükséges magukkal pluszélelmiszert vinni, hiszen ők tízórait, ebédet és uzsonnát is kapnak. Előfordul azonban, hogy a kisiskolás nem talál kedvére valót a felhozatalban, így vésztartalékként csomagoljunk a táskájába korpás kekszet, zab- vagy müzliszeletet, sótlan magvakat, diákcsemegét vagy gyümölcssalátát. Ha pedig a gyermek edzésre is jár, akkor biztosítsunk neki elegendő folyadékot és pluszételt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!