sok a hatásos fegyver

2021.04.25. 21:34

Optimális kezeléssel fel lehet venni a harcot a rák ellen

A daganatos betegek kezelésének, gyógyításának lehetőségei sokat változtak az évek folyamán.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A WHO adatai szerint húsz év múlva a rosszindulatú daganatos betegségek a Föld lakosságának csaknem 50 százalékát fogják érinteni. Árkosy Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Onkológiai Klinikájának az igazgatója a Napló érdeklődésére elmondta: Magyarországon évente több mint 70 ezer új rákos esetet fedeznek fel, és mintegy 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos megbetegedésben. A várható élettartam növekedésével nő a daganatok megjelenésének kockázata: kétharmaduk 60 év felett jelentkezik.

Nem tehetetlenek

– A férfiaknál magasabb a halálozás, mivel később mennek el szűrővizsgálatokra, emiatt előrehaladottabb stádiumban fedezzük fel a daganatokat. Hazánkban a megbetegedést és a halálozást tekintve is a férfiak körében a tüdőrák áll az első helyen, megelőzve a vastag- és végbélrákot, a fej-nyaki daganatokat, valamint a prosztatarákot. Nők esetében a leggyakoribb az emlőrák előfordulása, majd a tüdő-, a vastag- és végbélrák következik. Halálozás szempontjából nőknél a tüdőrák megelőzi az emlőrákot. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: Magyarországon 22 százalék az esélye annak, hogy egy férfi 75 éves korára rákban hal meg, nők esetében ez az arány 12 százalék – osztotta meg az igazgató.

Az orvostudomány, az onkológia és a társszakmák fejlődésének köszönhetően a rákkal szemben egyre több hatásos fegyverrel rendelkeznek a szakemberek. Sok fajtája a daganatos betegségeknek ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak. Árkosy Péter arról számolt be lapunknak, hogy a legújabb onkológiai kezelések bevezetésének köszönhetően a daganatos betegségek átlagos túlélési ideje évek alatt a többszörösére nőtt, megfelelő életminőség mellett. – Jól érezhető az új, innovatív onkoterápiák eredményes hatása, mivel egyre több és több a gyógyult daganatos beteg. Elmondható, hogy minden egyes daganatos halálozásra megközelítőleg három gyógyult eset jut. Az előrehaladottabb stádiumú rákos betegek is megfelelő életminőségben hosszú hónapokig, akár évekig is részesülhetnek a terápiákban – mondta.

Személyre szabva

A szakember kiemelte: a daganatos betegek kezelésének, gyógyításának lehetőségei sokat változtak. – Több mint két évtizede a klasszikus kemoterápiában olyan citosztatikus gyógyszereket alkalmaztunk, amelyek hatékonyan pusztították a daganatsejteket, de károsították a gyorsan osztódó, egyébként egészséges sejteket is. Az újonnan kifejlesztett és az eddig is alkalmazott onkológiai gyógyszerek között a meghatározó különbség a szelektivitásban van. A daganatos betegségek molekuláris oka mindig valamilyen mutáció, azaz egy vagy több gén meghibásodása, hibás működése vezet az abnormális mértékű sejtosztódáshoz. Korábban terápiaként csak a kemo- vagy a sugárterápia jött szóba, melyek nem az adott génhibát, hanem annak következményeit, a sejtosztódást gátolják. Az onkológia új ága, a precíziós onkológia feltérképezi az adott betegnél jelenlévő génhibát, génhibákat, és ezek alapján meghatározható a beteg számára az optimális kezelési stratégia. Ez az igazi személyre szabott kezelés – hangsúlyozta.

A fókuszban az immunonkológia

A következő évtizedben az onkológiai ellátás és a kezelések megközelítőleg hatvan százaléka az immunonkológián alapul majd – hangsúlyozta Árkosy Péter. – Az utóbbi évek legnagyobb kutatási területe az immunterápia lehetőségeinek keresése a daganatos betegek kezelésében. Ennek során a szervezet saját védekező rendszerének, a vérben jelenlévő speciális fehérvérsejt­típusoknak célzott serkentésével igyekeznek a daganatot elpusztítani. Az eddigi eredmények biztatóak, bizonyos daganattípusoknál a túlélést növeli, a tumoros folyamatot lassítja az immunterápia – osztotta meg a Naplóval az onkológiai szakorvos.

Folyamatos az ellátás

A daganatos betegek kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban – erre figyelmeztetett Árkosy Péter. Az onkológiai szakorvos elmondta: tudományos adatok szerint a koronavírussal fertőzött daganatos betegek halálozási aránya 5,6 százalék. – Lényeges, hogy a beteg szoros kapcsolatban legyen onkológus kezelőorvosával, hiszen maga a daganatos betegség, de a daganatellenes kezelések is okozhatnak a koronavírus által kiváltott tünetekhez hasonló panaszokat – mondta, hozzátéve, a beteg­ellátás folyamatosan zajlik. – Ha a daganatos beteg állapota, laboreredményei, kardiális státusza lehetővé teszi, a központilag meghatározott járványügyi védelmi előírások szigorú betartásával az onkológiai kezelést megkezdjük, folytatjuk – közölte az onkológus.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!