kevésbé érzékenyek

2021.02.21. 15:18

Ha bajt hoz az időjárás, bevetik a régi gépeket

Miért tudnak a veteránok végigmenni a pályán, ha a többi nem?

20210211 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Pályatisztító, jégmentesítő "Bengáli" villamos Debrecen főterén.

Fotó: Napló-archív

Szerdán ismét útnak indultak az úgynevezett töretőjáratok a debreceni villamos- és trolibuszvonalakon. A régi járművek a vezetékek jégtelenítését végzik. A DKV Közlekedési Zrt.-től arról érdeklődtünk, hogyan is működik ez a folyamat, és miért tudnak a régi gépek végigmenni a pályán, ha a többi nem.

– A téli csapadék (jellemzően ónos eső) ráfagy a felsővezetékre, ezáltal vékony jégréteg alakul ki annak felületén. A jég elektromos szigetelőanyag, így az nem vezeti az áramot. A felsővezetékről a vontatási áram a jeges részeken nem jut át a jármű áramszedőjére, feszültségív keletkezik. A szikrázó fényjelenséggel fennmaradó feszültségív a modern villamosok és a trolibuszok korszerű elektronikai egységeit tönkreteheti. Az elektromos vontatású járművek elektronikus szabályzó- és vezérlőrendszerét védelem közbeiktatásával óvják meg. A korszerűbb járművek vontatási rendszere érzékenyebb, így gyorsabban reagál a vontatási feszültség hiányára, illetve érzékenyebbek a járművek a zárlati áramokra. Ez a jelenség a régi, ma már korszerűtlenebb elektronikai rendszerrel üzemelő járművekre nem jellemző. A régebbi villamosok és trolibuszok hajtásrendszere kevésbé érzékeny, mint a korszerűbb járműveké, ezért látják el a régebbi járművek a jégmentesítési feladatokat – írta válaszában Károlyi Péter, a DKV kommunikációs és marketing-előadója.

Azt is közölte, hogy a vállalat február 11. és 12. között megelőző jelleggel az 1-es és a 2-es villamos vonalán is töretőjáratokat közlekedtetett üzemszünetben, megelőzve a felsővezeték újbóli jegesedését. A jégmentesítést vonalanként 2-2 jármű végezte el.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!