betartom, nem tartom

2021.01.07. 07:30

Az új év: tiszta lappal egy új élet felé?

Az új év sokak számára jelenthet motivációt egy drasztikus változtatáshoz.

Fotó: Balogh István-archív

Az év végi ünnepek idejére jellemző, hogy megengedőek vagyunk a táplálkozásunkat és a sportolást illetően, a „bűnözéseket” és az elmaradt edzéseket elnézzük magunknak, mondván, majd januártól minden másként lesz. Balogh István személyi edző lapunknak elmondta: az életmódváltásról ugyan sokan döntenek újévkor, de a kezdeti lelkesedés legfeljebb néhány hónapig tart.

– Személyi edzőként szinte az egész napom az edzőteremben telik, így látom, hogyan alakul a vendégkör.

„Az év első heteiben felbukkannak az ismeretlen, lelkes arcok, de kis idő múlva ugyanúgy a „kemény mag” használja a kondigépeket. Természetesen akadnak kivételek, akik valóban kitartanak az új elhatározásuk mellett, de elmondható, hogy az ő arányuk elenyésző”

– osztotta meg tapasztalatait Balogh István.

Mint mondta, minden év egy tervezési folyamattal kezdődik, és az új esztendő magában rejti a tiszta lappal indulás lehetőségét. – Ez hatalmas motiváció a teljes életmódváltás kapujában, de a leggyakoribb hiba, amibe a fogyni vágyók beleesnek, hogy túl gyorsan akarnak változni. Meglehetősen drasztikusan szeretnék megváltoztatni a meglévő állapotukat. A legtöbb személyi edzőt, így engem is zömében olyan emberek keresnek meg, akik napi 8-10 órában ülőmunkát végeznek, és akiknek a mozgás, a sport nem jellemzi az életét. Egy ilyen esetben, amikor a tudatosság sem a táplálkozásban, sem a mozgásban nincsen jelen, az egyik napról a másikra történő drasztikus változtatás túl nagy lépés lehet. Megterhelő és stresszes a szervezet számára, ami hosszú távon sem nem egészséges, sem nem tartható forma. Kimerültséghez, fáradtsághoz, depresszióhoz vezethet a hibásan felépített életmódváltás, és éppen ezért hagy alább a lelkesedés is. Szakmailag nem látja a fogyni vágyó azt az utat, amit be kellene járnia a célja eléréséhez, csak a vágyott kép lebeg előtte, amit mihamarabb magáénak akar tudni – magyarázta.

Könnyedebb kezdés

Szerinte, ha a fogyni vágyó mellett nem áll senki, aki motiválja, tanáccsal látja el, akkor fel fogja adni. Ilyenkor a legnagyobb a felelőssége a személyi edzőnek, aki biztat és nem engedi, hogy a lelkesedés alább hagyjon.

„Annak, aki túlsúlyos és mozgásszegény életmódot él, kevésnek tűnő mozgás is elegendő lehet. Sokszor esnek a fogyni vágyók abba a hibába, hogy nagy elhatározással elmennek az edzőterembe, és addig mozognak, amíg bírnak. ”

– Túl megterhelő és túl sokáig tartó edzést végeznek. Gyakoribb lehet a sérülés abban az esetben, ha valaki súlytöbblettel látogat el az edzőterembe, hiszen neki már számolni kell azzal is, hogy önmagában a súlyával egy mozgatórendszeri túlterhelést okoz a szervezetének. Kezdésnek ajánlott sétával, úszással kezdeni, és majd akkor áttérni más edzésformára, amikor a mindennapi élet részévé vált a mozgás – mondta.

A szakember szerint az elhízottaknak, a túlsúlyosaknak elsőként be kell látniuk, hogy a fogyásra elegendő időt kell szánniuk. – A súlytöbbletet sem egy hónap alatt szedték fel, így azt leadni sem lehet egyik pillanatról a másikra. Nem érdemes hetekben, hónapokban gondolkodni, minimum egy év szükséges a kezdéshez. A téli időszakban nem mindenki voksol szívesen a szabadban történő kocogásra, futásra, éppen ezért előnyös az edzőteremben, szakember segítségével elkezdeni az életmódváltást. Tervezést igényel mindez, meg kell tudni határozni honnan, milyen állapotból, hová szeretne eljutni a fogyni vágyó. Személyi edző nélkül is csak rövid, átmozgató jellegű edzésekkel kezdjenek, semmiképpen ne külön izomcsoportokat mozgassanak. Alsó- és felsőtestes edzésekkel, kisebb súlyokkal érdemes elkezdeni a mozgást, heti háromszor. Kevesebb edzéssel nemigen történik látványos változás. Azt javaslom, elsőként a mozgást vezessük be az életünkbe, és majd amikor már hetekkel később valóban beépült a hétköznapokba, akkor változtassunk az étrendünkön is – tette hozzá.

Divatdiéták

A személyi edző arról is beszélt, hogy ugyan a kezdő edzést illetően nincsenek tipikus nő és férfi hibák, de a táplálkozásban akadnak különbségek. – A nők hajlamosabbak a cél érdekében lemondani a helyes táplálkozásról, és ahelyett inkább a sokat ígérő divatdiétákat követik vagy koplalnak. A táplálkozás nagy fegyelmet és tudatosságot igényel, fontos megérteni a miérteket. Azt gondolom, hiba, hogy legtöbben csak eszünk, és nem táplálkozunk. Ma már sok információ, szakkönyv áll rendelkezésre, bőven van lehetőség utánajárni és megismerni a táplálkozás folyamatát és azt, hogyan működik a testünk – tanácsolta a szakember.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!