fontosak a körülmények

2021.01.14. 14:00

A hidegben nehezebb feladat az útjavítás

A téli időszakban leginkább ideiglenes javítási munkákat végeznek a Magyar Közút munkatársai.

20200526 Sajtoskál Útjavítási munkálatok Sajtoskál és Bük között. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: MW-archív

„A kezelésünkbe tartozó utakat folyamatosan ellenőrizzük, a veszélyes burkolathibákat haladéktalanul javítjuk, vagy jelöljük a közlekedésben részt vevők számára”

– tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője.

Lakott terület kezdete

Mint hozzátette, általánosságban elmondható, hogy a téli időszakban alakul ki a burkolathibák nagyobb része, ugyanis ha a csapadékvíz bejut a burkolatba, akkor a gyors fagyási és olvadási ciklusok váltakozása miatt az szétfeszíti az aszfaltot, és az így különböző úthibákat okozhat.

– Az elmúlt időszak csapadékos időjárása, a nappali pluszhőmérséklet és az éjszakai fagyok miatt újabb burkolathibák keletkeztek. Debrecenen belül társaságunk az állami utak átkelési szakaszait kezeli. Ezek a következők: a 4-es főút, ami a Szoboszlói utat, az Erzsébet utcát (a mentőállomástól a Wesselényi utca irányában), a Wesselényi utcát, a Hajnal utcát, a Rakovszky Dániel utcát és a Kassai utat foglalja magában – részletezte Pécsi Norbert Sándor.

Továbbá elmondta, munkaterületük része még a 33-as főút városi szakasza: a Nyíl utca, a Füredi út és a Balmazújvárosi út is.

„A társaságunkhoz tartozik a 35-ös főút városon belüli szakasza, vagyis a Böszörményi út a lakott terület kezdete táblától a Füredi út csatlakozásáig. Ezeken kívül a 47-es, a 48-as és a 471-es főutak cívisvárosi szakaszainak, valamint a Vágóhíd utca, a Diószegi út és az Acsádi út üzemeltetési és fenntartási feladatait is mi látjuk el”

– tette hozzá. Megtudhattuk mindemellett azt is, hogy a téli időszakban általában csak ideiglenes javítási munkákat tudnak végezni az úgynevezett hidegaszfalt felhasználásával, ugyanis ilyenkor a melegaszfalt-keverő telepek többsége zárva van.

Száraz időben, nulla fok felett

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a burkolathibák megszüntetését az egyes utak úthálózat szerinti szerepe alapján, ütemezetten végzik, vagyis első körben a forgalmasabb főutakon, majd az alacsonyabb forgalmú mellékutakon avatkoznak be, figyelembe véve azt, hogy a javítási munkálatok végzéséhez száraz időre, valamint tartósan nulla fok feletti hőmérsékletre van szükség. – A kialakuló, de a forgalom számára nem veszélyes burkolathibákat pedig a már jelzett sorrendben, ütemezetten javítjuk – hangsúlyozta a társaság szóvivője.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!