karácsony

2020.12.26. 11:57

Ez az ünnep más: távol a szeretteinktől, de korántsem magányosan

Nem számít gyengeségnek, ha nehezebben éljük meg ezt az időszakot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A karácsony a szeretet és a család ünnepe. Általában az emberek már december elejétől tervezgetik az ajándékokat és a karácsonyi menüt. Azonban ez az év arról szólt, hogy nem tudunk előre tervezni, és karácsonykor sem lesz ez másképp. Sokan nem lehetnek most a szeretteikkel, és akár egy utolsó pillanatban beérkezett pozitív teszteredmény is keresztülhúzhatja a számításainkat.

„Fontos kiemelni, hogy legyünk magunkkal türelmesek, és ne ostorozzuk magunkat azért, ha ezt az időszakot egy kicsit nehezebben éljük meg”

– nyilatkozta a Naplónak Gerhát Réka pszichológus, a Megoldásközpont Magazin alapítója. – Ez embert próbáló helyzet, éppen ezért nem arra kell fókuszálni, ami nincs vagy nem működik, hanem arra, amire így is van lehetőségünk, így könnyebb lehet elviselni a bezártságot – tette hozzá a szakember, aki konkrét ötleteket is adott arra, hogyan küszöbölhető ki a karácsonyi magány. – Nem feltétlenül kell fizikailag is együtt lennünk ahhoz, hogy átadhassuk egymásnak a figyelmünket és szeretetünket. Beszélgessünk telefonon, használjuk ki az internet adta lehetőségeket, indítsunk videóhívásokat – tanácsolta.

Teremtsünk új hagyományt!

Hozzátette, nincs olyan szabály, hogy valakit egy nap vagy egész karácsony alatt csak egyszer hívhatunk fel. Gondoljuk át, hogy kik azok, akiket érdemes megkeresnünk. Ilyen időkben ezek a kis apróságok is életmentők lehetnek. – Jusson eszünkbe, hogy néhány kedves szó mindenkinek jólesik. Ne legyen akadály az, ha régen beszéltünk valakivel utoljára – mondta Gerhát Réka.

Kétségkívül lesznek olyan dolgok az idei ünnepek alatt, amelyeket tavaly el sem tudtunk volna képzelni. Például lehet, hogy évek óta nem sikerült összeegyeztetni a tágabb családnak egy karácsonyi találkozót, idén azonban virtuálisan megvalósulhat. Ha jól sikerül, miért ne ismételhetnénk meg jövőre is?

„Használjuk ki az idei évet arra, hogy pótoljuk azt, amire az elmúlt években nem volt lehetőségünk.”

– Több kutatás eredménye szerint karácsonykor az egyik legnagyobb stresszfaktort a rohanás, az alkalmazkodás és a tökéletességre törekvés jelentheti. Most alkalmunk nyílhat elcsendesülni, lelassulni és megfigyelni, hogy mire is van szükségünk – hívta fel a figyelmet a szakember.

Nem kell hozzá karácsony

Hozzátette, ha úgy tekintünk az ünnepekre, hogy idén a stresszt lecserélhetjük meghittebb beszélgetésekre, élményekre, pihenésre szűk családi körben, akkor már nem is olyan elkeserítő a helyzet. Az ünnepi vacsorát megtarthatjuk akár egy későbbi időpontban is, hiszen nem kell hozzá karácsony, hogy ünnepeljük a szeretetet és az összetartozást. Ha pedig valakinek ezeken felül is marad ideje, saját készítésű ajándékokkal is kedveskedhet távol lévő szeretteinek.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!