egészséges étkezés

2020.12.26. 16:49

Az év végén is tartsuk szem előtt a tudatos táplálkozást

Akár gyomorrontásig is fajulhat a túlzott mennyiségű fogyasztás az ünnepek alatt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Magyarországon, a keresztény étkezési kultúrát követve azoknál, akik tartják a hagyományokat, szentestével lezárul a böjt időszaka, az ünnepeken pedig a bőséges étkezés kapott szerepet. A tudatos táplálkozást szem előtt tarthatjuk az év végi ünnepek idején is, tanácsot a témával kapcsolatban Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikustól kért a Napló.

– A többnapos ünnepek alkalmával a megszokott kalóriamennyiségnél sokkal többet viszünk be a szervezetünkbe, akár több száz kalóriával többet is fogyasztunk. A karácsonyi asztalra főként halászlé, rántott hal, pulykasült, töltött káposzta kerül, és egyikkel sincsen semmi baj. Bármelyik fogyasztható nyugodt szívvel, a mennyiség az, ami karácsonykor problémát okoz. Ilyenkor többen ülünk egyszerre az asztalhoz, és gyakori, hogy nem annyit eszünk, amennyivel valójában jól lakunk. Az asztalon akár négy-öt fogás is helyet kap, és mindent meg szeretnénk kóstolni. Azt tanácsolnám, hogy ne készüljön ilyen sok fogás, legyen helyette inkább három és legfeljebb kétféle sütemény desszertnek. Ezzel nemcsak a mértéktelen túlevést tudjuk megakadályozni, hanem időt spórolunk a családnak is, hiszen a háziasszonyoknak sem kell egész nap a konyhában sürögni-forogni, ők is több időt tölthetnek a szeretteikkel – mondta a szakember. Hozzátette: a mértéktelen evés gyomor-bélrendszeri panaszokat is okozhat. – Hányingert, hányást, hasfájást, puffadást is okozhat, tehát akár gyomorrontást is eredményezhetünk a túlevéssel – figyelmeztetett.

Azok, akik a karácsony előtt sikeresen vittek végig diétát, és szeretnék folytatni azt, tűzzenek ki reális célokat maguk elé. – Nem feltétlenül érdemes az ünnepek alatt sanyargatni magunkat, viszont mindenképpen ajánlott lenne elkerülni a hízást. Élvezzük úgy az ünnepeket, hogy ne gyarapodjon a súlyunk – vélekedett a dietetikus.

Mint mondta: mind a konyhatechnológiai eljárások, mind pedig az alapanyagok nagyban befolyásolhatják az egészségtudatos karácsonyunkat. – A magyarok kevés halat fogyasztanak, ezt statisztikák bizonyítják. Az egy főre jutó halfogyasztás a világban 18,4 kilogramm, ehhez képest hazánkban mindössze 5,1 kilogramm egy 2009-es adat szerint, a Központi Statisztikai Hivatal adatai pedig még kevesebb, mintegy 3,7 kilogrammban határozták meg a halfogyasztás mennyiségét hazánkra vonatkozóan. Ennek a nagy része a karácsonyi időszakban fogy el, de az sem mindegy, milyen formában. A halat érdemes párolni vagy sütőben megsütni, ha pedig halászlé, akkor figyeljünk a mellé elfogyasztott kenyérmennyiségre is. Érdemes lenne két-három szelet helyett csak egy szeletet enni, abból is a teljes kiőrlésű lenne a legideálisabb. A pulykasült fogyasztása kapcsán ajánlom, hogy a zsírszegényebb részeket fo­gyasszuk. A töltött káposztát is el tudjuk készíteni egészségesebben, ha a sertéshús helyett inkább sovány, darált puly­ka- vagy csirkemellet, illetve a hagyományos rizs helyett barna rizst töltünk be. A tejfölből válasszuk a soványabb 12 százalékost, aki pedig igazán egészségtudatos, az kefirrel vagy joghurttal is meglocsolhatja a töltött káposztát – mondta Pecséri-Baranyi Szilvia.

Desszert és koccintás is zárhatja az étkezést

A karácsonyi vacsorát nehezen képzeljük el desszert, alkohol vagy üdítő nélkül. Utóbbit jobb, ha kerüljük Pecséri-Baranyi Szilvia szerint, ugyanakkor a süteményeket és az italokat tekintve akadt tanácsa a dietetikusnak. – A gyümölcsös, túrós, joghurtos sütemények egészségesebbek lehetnek, a hagyományos desszertjeink, mint a bejgli vagy zserbó pedig készülhetnek cukormentesen, illetve részben zab- vagy teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával.

Óvatosan az alkohollal!

A szakember kiemelte: a napi ötszöri étkezés az ünnepek idején alatt is fontos, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az étkezések között elfogyasztott szaloncukor kiválthat akár egy teljes étkezést is. – A főétkezések között ajánlom a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ezzel színesíthetjük a palettát az ünnepek idején is – mondta. A dietetikusnak arra vonatkozóan is akadt néhány jó tanácsa, hogyan válasszunk alkoholtartalmú italt az ünnepi menü zárásához.

– Az alkoholnak magas a kalóriatartalma: egy deciliter pálinkának 260 kalóriatartalma van, a likőröknél ez a szám akár 336 is lehet. A sör, amit nem véletlenül hívnak folyékony kenyérnek, deciliterenként ugyancsak 41 kalóriát tartalmaz, de jól tudjuk, hogy kevesen vannak abban a táborban, akik egy deciliter sör fogyasztásánál meg is állnak. Egyetlen üveg vagy doboz sör már fél liter fogyasztást jelent, így pedig a röviditalokhoz hasonlóan akár két-háromszáz kalóriabevitellel jár együtt. A száraz vörösbort ajánlják a szakemberek, és ennek meg is van az oka. A száraz boroknak, legyenek azok fehér vagy vörös, 85 kilokalória a tartalma deciliterenként – mondta, hozzátéve: a mértékletesség természetesen ebben az esetben is nagyon fontos.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!