szigorú szabályok

2020.11.02. 07:30

A Zsibin még szólni kell a maszk miatt, az élelmiszerpiacon már rutin a használata

Az élelmiszerpiacokon már rutinszerű eltakarni az orrot és a szájat.

20201020 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Piaci körkép, a piacon nézelődtünk hogy szabályosan viselik-e a maszkot.

Fotó: Kiss Annamarie

Hétfőn újabb országos szigorítás lép életbe a járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntése alapján. Akkortól ugyanis a vendéglőkben és a szórakozóhelyeken is maszkot kell viselniük a látogatóknak, és csak akkor mellőzhetik a használatát, amikor az asztalnál fogyasztanak.

Debrecenben is eszerint kell majd cselekedni tehát. Nem mellékesen a cívisváros zöldség-gyümölcs piacain korábban is előírás volt az arc és az orr eltakarása a vásárlóknak és az árusoknak egyaránt, október 24-től pedig a Zsibogóban is kötelezővé tették a védőeszköz ilyen használatát a területen lévőknek.

Fotó: Kiss Annamarie

Szabadon hagyott orrok

A fentiek miatt is ejtettünk meg egy-egy látogatást a napokban a tócóskerti kispiacon, valamint a Zsibiben.

A Vágóhíd utcai használtcikk-piacon ismét bevezetett kötelező maszkhasználat október 24-i, első napján a létesítmény kapujában rendészek figyelték az érkezőket, hogy van-e rajtuk, valamint takarja-e előírásszerűen maszk az arcukat és az orrukat is. A Zsibogóban tett ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy a bejárati részen az ellenőrzés miatt még többnyire rendesen viselték a maszkokat a látogatók.

A vásár területén azonban sajnos már igen vegyes képet mutatott a gyakorlat. Ugyanis a szabályosan maszkot hordók között nagyon sokan nem így cselekedtek, s nem kevés árusnak és vásárlónak csupán az állát vagy azt sem fedte maszk. Pedig ottjártunkkor nagy tömeg hömpölygött a használtcikk-­piac területének többségén, főként a szűk helyeken.

Rájuk szólnak, ha nem jó

A debreceni élelmiszerpiacokon már augusztus 27-től mind az árusok, mind a vásárlók számára kötelező a maszk viselése. A rendelkezés betartását a Debreceni Közterület Felügyelet – mint az élelmiszerpiacok üzemeltetője – ellenőrzi azóta is.

– Az emberek többségével nincsen probléma, egy-két esetben nem hordanak maszkot, de ők inkább csak elfelejtik. Ha megszólítjuk őket, rögtön felteszik a maszkot – osztotta meg tapasztalatait a Napló munkatársaival Dillik Katalin piacfelügyelő a tócóskerti piacon.

Fotó: Kiss Annamarie

A vásárcsarnokban tett látogatásunkkor szinte minden áruson és vásárlón volt maszk, úgy tűnik, a szabály bevezetése óta eltelt két hónap alatt az emberek már megszokták: mihelyst belépnek az ajtón, kell a maszk.

– Mindenki betartja a szabályt, ha véletlenül valakin nincs maszk, mi is szólunk nekik, sőt egymásnak is szólnak az emberek, ha valaki nem hord maszkot – mondta Herman Zoltánné, a piac egyik állandó zöldség- és gyümölcsárusa.

VA, KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!