tisztázták az ügyet

2020.10.15. 14:44

Hová tűnt a szeszes ital az üzletek polcairól?

Több boltban nem tudták igazolni a vizsgált termék eredetét.

NE

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt néhány hétben észlelhették a vásárlók, hogy több debreceni italboltban, élelmiszerüzletben nem lehet szeszes italt vásárolni. Ez ügyben a Napló felkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságát, mely érdeklődésünkre közölte, a NAV folyamatosan végzi a kiskereskedelmi egységek jövedéki ellenőrzését. Idén eddig 281 esetben végzett ilyen típusú ellenőrzést az igazgatóság, melyek közül 46 esetben tártak fel jövedéki törvénysértést munkatársaik. Az alkoholtermékek járőrök által mért szeszfoka több esetben nem egyezett meg a kiszerelésen feltüntetett értékkel. Az ellenőrzött nem tudta számlával vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolni a vizsgált jövedéki termék eredetét. Az igazolatlan eredetű jövedéki termék birtoklása mellett a jövedéki termékekre felhelyezett zárjegy felülragasztása a legjellemzőbb jogsértés – számolt be lapunknak a hatóság.

Jövedéki törvénysértés

Ismertették, a kiskereskedelmi egységekben megállapított jövedéki törvénysértések kapcsán lehetőség van az igazolatlan eredetű jövedéki termékek lefoglalására, illetve elkobzására. A jövedéki törvénysértést elkövetőnek – az igazolatlan eredetű jövedéki termék mennyisége alapján – jövedéki bírságot kell fizetnie. Az alkalmazható szankciórendszer – több jogszabályi feltétel együttes fennállása esetén – lehetőséget ad az ellen­őrzött kiskereskedelmi egység üzletzárására.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!