figyelemreméltó eredmények

2020.10.13. 17:30

Egyre többen tanulnának a hajdú-bihari gazdáktól

Több nagyszerű mezőgazdasági vállalkozás van a megyében, hárman azonban „csodát” tettek.

20190911 Derecske Üzemlátogatás és almaszedés a Bold Agro Kft. almás gazdaságában a Magyarország legszebb birtoka cím elnyerése után Fotó: Kiss Dóra KD Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Pedig köztudottan Biharban leginkább gyenge vagy közepes termőképességű területek vannak, ahol költségesebben és több munkával lehet jó eredményt elérni. A természet szűkmarkúságát azonban busásan pótolja a helyiek földszeretete, munkabírása, évszázadok alatt felhalmozott termelési tapasztalata. Mindezek együtt egyre figyelemreméltóbb termelési és gazdálkodási eredményeket hoznak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt egy évben három gazdaság is országos első helyezést ért el a Magyarország Legszebb Birtoka versenyben. Kerekasztal-beszélgetésen boncolgattuk a siker titkát a három díjazott gazdasági társaság vezetőjével, Komádiból Iliszi Zoltánnal és feleségével, Tépéről Balogh Sándorral, Derecskéről Szabó Imrével, valamint Vitányi István országgyűlési képviselővel és Bulcsu László megyei közgyűlési alelnökkel.

„A gazdálkodáshoz szükséges feltételeket nagy részben megteremtettük. Autópálya segít az áruk elszállításában. Külterületi utakat újítottunk fel, egy új jogszabállyal az őstermelők jelentős könnyítést kapnak, az adminisztrációs terheket csökkentjük”

– sorolta a politikai oldalon tett intézkedéseket Vitányi István, aki hangsúlyozta a termőföldtől az asztalig program több helyen történt megvalósulását, illetve a gazdaságokban a fiatalok bevonását a termelésbe, a generációváltást. Ezeket példaértékűnek nevezte a derecskei Bold Agro Kft.-nél. Kiemelte, a vidéki élet preferálásával, a mezőgazdaság helyzetbe hozásával, a falvak infrastrukturális fejlesztésével is a kistelepülések népességmegtartó képességének fokozása a cél. – A kormány lehetőséget ad, és egyre többen élnek is vele – tette hozzá, utalva a három díjazott gazdára.

Okoseszközről bármikor

Fotó: Kovács Zsolt

Balogh Sándor, a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetője – a társaság a precíziós gazdálkodás kategóriában kapott országos első díjat – a 2010 körül bekövetkezett szemléletváltás jelentőségét állította a siker fókuszába. – Biharban jellemzőek a heterogén termőterületek. Próbáltuk a hatékonyabb termelés lehetőségét megtalálni. Akkor kezdtünk a precíziós gazdálkodás szemléletével foglalkozni. Megvoltak a gépek, amelyekhez számítógépet kellett már csak csatlakoztatni, és alkalmassá váltak erre a művelési formára. Műveleteket vonunk össze, ezáltal kíméljük a talajt, nem kell annyiszor rámenni a területre, csökken a talajtaposás, az üzemanyag-felhasználás is. A kevés talajbolygatással jobban meg tudjuk őrizni a talajban lévő vizet. A táblán belül csak a növény és a talaj igényeinek megfelelő mennyiségű vetőmagot, műtrágyát juttatunk ki. Fenntarthatóbb lesz a termelés, és egy okos­eszközről bármikor, bárhol megtekinthető, sőt, évekre visszakereshetőek a munkafolyamatok, a kijuttatott anyagok.

Fotó: Kovács Zsolt

Szabó Imre, a Bold Agro Kft. – gyümölcstermesztés és abszolút kategória első helyezettje – nyugalmazott ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Derecske rendelkezik egy olyan adottsággal, amiből versenyelőnyt lehet csinálni. – Ezt megtettük. Most már ott tart ez a folyamat, hogy ez a térség természetvédelmi oltalommal védett. A termelésünkben benne van a hatékonyság és a felelősség. Az utóbbi időben a felelősség erősödött, köztük a társadalmi is. Az elért eredmény ösztönzi a dolgozókat is, nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is rendet tartanak, ami visszahat a termelésre. Példát mutatnak, mi pedig Derecskén a legtöbb helyi adót fizető cég vagyunk – mondta.

Balogh Sándorékhoz és Szabó Imréékhez is egyre többen mennek tanulni, ők pedig szívesen segítenek.

Megerősítés, igazolás számukra a díj

Iliszi Zoltán és felesége, Szilvia 2008-ban indította el az Iliszi Major nevű mezőgazdasági vállalkozásukat, amikor sikeresen nyertek a Fiatal Gazda Pályázaton. Idén a vállalkozás nagy sikert könyvelhetett el magának, hiszen a Magyarország Legszebb Birtoka versenyben az állattenyésztő birtok kategória nyertese lett.

Fotó: Rozsik Rita

– Hatalmas elismerés ez számunkra, nem is gondoltuk, hogy idáig eljuthatunk ebben a versenyben. Jó lehetőség volt a kapcsolat­építésre, tapasztalatcserékre, és nem utolsó sorban a díj számunkra egy megerősítés volt, hogy nem hiába dolgozunk nap mint nap az álmainkért – nyilatkozta Iliszi Zoltán. A pályázati forrás és az önerő segítségével folyamatosan fejlesztik a hízó fehér-kék belga marhák nevelésével foglalkozó gazdaságukat. A szarvasmarhatelep szigetüzemmódban funkcionál, energiaellátását teljes mértékben megújuló energiából fedezik. Két éve tápkeverő és tápgyártó üzemet valósítottak meg, így maguk állítják elő a takarmányt.

Ez lehet a sikerük titka

– A tradíció és innováció – fogalmazta meg tömören a bihari gazdák sikerességének titkát Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke, aki hangsúlyozta azt is, hogy az elismerések bizonyítják, mintaszerűen meg lehet szervezni a kisgazdaságok életét, integrációját.

„A megyei önkormányzat felvázolt egy olyan gondolkodásmódot, amely a megye, így Bihar gazdaságára is jótékony hatással lesz. Láttatni kell, hogy sok sikeres gazdálkodó van Biharban.”

– A jövőben pedig az eredmények elérését segíti a közlekedési és más jellegű infrastruktúra fejlesztése. A tradicionális gondolkodás jelen van, ebbe a gondolkodásba kell beépíteni az innovációt. Ez eredményezheti a térség további sikereit. Szeretném, ha több gazda is megméretné magát.

RR, KZS

Borítókép: A Bold-Agro Kft. almás gazdasága 2019-ben nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka elnevezésű versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!