nem akarjuk elengedni

2020.09.06. 15:36

Még mindig nem tudunk élni sárga csekk nélkül

A modern fizetési szolgáltatások széles körű elterjedéséhez és használatához még idő kell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– A lakosság körében egyre kedveltebb a Magyar Posta iCsekk applikációja, hiszen annak használata érintésmentes befizetési megoldást jelent a felhasználóknak. Ezért nem véletlen, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzeti időszakban jelentősen emelkedett az applikációt használók, így ezáltal az iCsekkes tranzakciók száma is – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője, akit a sárga csekkek helyzetéről kérdeztünk.

Nagy a forgalom a postákon is

Megtudhattuk azt is, májusban mintegy 70 százalékkal emelkedett az elektronikusan befizetett csekkek száma, és bár a járványhelyzet enyhülésével nyár elején minimális visszaesést lehetett érzékelni, a forgalmi adatok még mindig azt mutatják: továbbra is népszerű ez a szolgáltatás.

Habár nagy népszerűségnek örvend a számlák rendezésére szolgáló alkalmazás, és a Magyar Posta adatai szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a csekkbefizetések száma – éves szinten mintegy átlagosan 3-5 százalékos visszaesés volt megfigyelhető –, évente még mindig csaknem 200 millió darab csekket adnak fel a postákon.

A vállalatnak egy tavalyi piackutatása szerint a magyar felnőtt lakosság több mint háromnegyede fizet be havonta legalább egyszer csekket, és a rezsiszámlák mintegy hetven százalékát is ebben a formában rendezik az ügyfelek. A Magyar Posta szóvivője szerint a csekk­forgalom a hónap elején erősebb: jellemzően a bérfizetést követően, 5-e és 12-e között a naponta befizetett szelvények száma eléri, illetve meghaladja az 1,1-1,2 millió darabot is Panulin Ildikó arra is kitért: bár a bankkártyás csekkbefizetésnek nincs külön díja, személyes ügyintézéskor az ügyfeleknek csak harminc százaléka veszi igénybe a szolgáltatást.

Megőrzik az igazoló szelvényt

A postákon nyújtott szolgáltatások közül az ügyfelek egyértelműen a csekkbefizetést veszik igénybe a leggyakrabban. Panulin Ildikó hozzátette, összességében úgy tűnik, hogy a modern fizetési szolgáltatások széles körű elterjedéséhez, valamint használatához még idő kell. A magyarok jelentős része ugyanis még mindig ragaszkodik a készpénzhez és a sárga csekkhez is.

Ez utóbbinak a személyes úton történő fizetése mellett többen azzal érvelnek, hogy a befizetést igazoló szelvénnyel tudják bizonyítani, hogy a számlát valóban befizették, illetve személyesen akkor hajtják végre ezt a tranzakciót, amikor az nekik a legalkalmasabb.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!