igénylési feltételek

2020.07.03. 19:36

Tavaly többen kértek lakhatási támogatást

Egy ember akár havi 100 ezer forintot is kaphat, az összeg a bérleti díj kifizetésére fordítható.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mivel a munka nem megy az emberek helyébe, sokan költöznek el nagyobb városokba egy-egy állás miatt. Ennek azonban komoly költségei vannak, az albérletárak sem túl kedvezők. Egyre többen veszik igénybe, de sokan még most sem tudnak róla, hogy elérhető olyan támogatási forma, mely a mobilitást segíti elő. Ilyen a lakhatási támogatás.

– A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a Terület- és településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program finanszírozásában több olyan programot valósít meg, melyek fő célja megyénk foglalkoztatásának bővítése. A kormányhivatal a programokban résztvevők részére lakhatási támogatást nyújthat önállóan, vagy a munkáltató részére megítélt bértámogatáshoz kapcsolódóan. Ezek mellett ez a támogatási forma igényelhető a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Decentralizált Alaprészéből is – mondta el a Napló kérésére a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal.

A lakhatási támogatás iránti igény évről évre növekszik, amit az igénybe vevők száma szemléltet: a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal az említett programokból a 2018-as évben több mint 200 főt részesített lakhatási támogatásban, 2019-ben pedig ez a szám közel 30 százalékkal emelkedett.

Kik pályázhatnak?

Lakhatási támogatásban részesülhetnek azok az álláskeresők, akiket a járási hivatalok legalább egy hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, a pályakezdő álláskeresők, azok, akik csoportos létszámleépítés miatt vesztették el állásukat, illetve akik közfoglalkoztatást követően álláskeresőként nyilvántartottak.

– A támogatás továbbá annak állapítható meg, aki olyan, legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyban áll, vagy állt, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 kilométerre van egymástól. Pályázhat továbbá az, aki nem rendelkezik saját vagy a vele együtt élő házastárssal közös tulajdonban lévő lakás céljára szolgáló ingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 kilométert – tudatta a kormányhivatal. Lakhatási támogatásra nyújthat be igényt az is, aki lakhatását bérleti jogviszonnyal kívánja megoldani a munkavégzés helyén, és nem részesül a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

Nem mindig jár

A támogatás a bérleti díjjal – mely magába foglalja a közüzemi díjakat is – kapcsolatos kiadásokra használható fel. A támogatási időszak lehetséges legkorábbi kezdő napja, amikor a foglalkoztatás és a lakóingatlan-bérlés először együttesen fennáll.

– A támogatott részére lakhatási támogatás nem folyósítható azon időszakra, amelyre a lakóingatlan bérleti­díj-fizetési kötelezettség nem terheli, illetve azon időszakra sem, amelyben rendszeres havi bruttó munkabére meghaladja a támogatás folyósítási feltételeinél megszabott jövedelmi mértéket, azaz a kötelező legkisebb munkabér 300 százalékát – hangsúlyozta a megyei kormányhivatal.

Maximum egy évig

Támogatás kizárólag belföldi ingatlanra igényelhető, legfeljebb tizenkét hónapig az alábbi feltételekkel:

– A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan, egy fő esetében a havi 100 ezer forintot nem haladhatja meg. Két fő, nem közeli hozzátartozó együttélése esetén is ezen összeget szükséges figyelembe venni. A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan a havi 150 ezer forintot nem haladhatja meg, ha az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a lakhatási támogatás feltételeinek. A támogatás mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan a havi 200 ezer forintot nem haladhatja meg, ha az ingatlant három vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel – hangsúlyozta a hivatal.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!