Elvárás a nyelvtudás?

2020.05.30. 07:30

Ha nincs kellő indíttatás, nehéz a nyelvtanulás

Többen keresnek fel magántanárt az idősebb korosztályból, hogy felelevenítsék nyelvtudásukat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A karantén idején sokan ódzkodtak a személyes találkozásoktól, így a magántanároknak is nehéz feladat volt megtartani a tanítványaikat. Nagy Kinga angolmagántanárt kérdeztük arról, milyen tapasztalatai vannak az elmúlt időszakról, illetve jelenleg melyik az a korosztály, amelyik a leginkább érdeklődik az angol nyelv iránt.

„A veszélyhelyzet kihirdetése után sokkal kevesebben kerestek fel, mint azelőtt, nyilván azért, mert kerülték a személyes kontaktokat az emberek. Az otthon maradás alatt ugyanúgy tanítottam, de csak azokat, akik a helyzet előtt is a tanítványaim voltak, viszont őket is csak online kurzuson fogadtam.”

– Néhányan jelezték, hogy megszűnt, eltörölték a tanfolyamukat, viszont úgy voltam vele, nem kockáztatok, így nem fogadtam új diákokat – sorolta elöljáróban.

Gyakorlásra szorulnak

Nagy Kinga elmondta, hogy szinte minden korosztályból vannak érdeklődők, diákok, de nyugdíjasok is szeretnének folyékonyan beszélni angolul. A Naplónak nyilatkozó magántanárhoz számtalan felnőtt jár, többen, mint a diákok. Nyilvánvalóan ez attól is függ, hogy egy tanár milyen időintervallumban tud oktatni, de egyébként is számos felnőttet foglalkoztat a nyelvtanulás.

„Manapság egyre több munkahelyen, nemzetközi cégnél követelmény a nyelvtudás, ettől függetlenül ma már az embereknek maguk felé is van egy bizonyos elvárásuk.”

– Nyelvvizsga ide vagy oda, ha valakinek van papírja, az még nem jelenti azt, hogy jól is beszéli az adott nyelvet. Sok olyan tanítványom van, akinek van „papír a kezében”, mégis gyakorlásra szorul, hiszen szinten kell tartani a tudást – mondta.

Kellő motiváció

– Egyénfüggő, hogy ki, mennyi idő alatt tudja elsajátítani a nyelvet, de a motiváció mindenképpen fontos. Hiába mondják, hogy egy gyermek „sokkal” fogékonyabb: ha nincs meg a kellő indíttatás, akkor nem fog gyorsabban, hatékonyabban tanulni. Több diákom is panaszkodott már, hogy kínos számukra az, ha nem tudnak megszólalni angolul egy-egy külföldi nyaraláson – ez pedig teljesen érthető. Ezért is van, hogy az „idősebb” korosztály talán többet tesz bele, több időt fordít tanulásra, mert szüksége van a munkájához az idegen nyelvre, valamint fontosnak tartja a magánéletében is, hogy tudjon angolul – fűzte hozzá.

Nagy Kinga előnyben részesíti az alternatív oktatási módszert, hiába vannak az online tanításnak előnyei.

– Ha személyesen találkozunk, akkor egyből látom, érzékelem, ha valamit nem ért a diák. Arról nem is beszélve, hogy a nyelvtanításnál nagyon sokat számít a kiejtés, az online térben pedig nem úgy jönnek át a hangok, ahogyan a valóságban. A diákjaim sokszor panaszkodtak, hogy sokkal hamarabb elfáradnak, mivel jobban kell koncentrálniuk, ha online tartok órát. Nem azt mondom, hogy a kényelem miatt néha nem iktatunk be egy-egy online órát, de biztosan nem lesz rendszeres – hangsúlyozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!