Gazdaság

2014.01.22. 19:34

Belföldi beszerzésűre nincs kötelezettség

Debrecen - A külföldről behozott kőolajszármazékot tartalmazó termékekre vonatkozik a díjfizetés.

Debrecen - A külföldről behozott kőolajszármazékot tartalmazó termékekre vonatkozik a díjfizetés.

Egy tanácsot kérő olvasónk forgalmazóként olyan termékekkel kereskedik, amelyek között találhatóak kőolajszármazékot tartalmazók is. Nem tudja, hogy neki kell-e termékdíjat fizetnie, vagy annak aki előállítja? Forgalmazóként van-e valami dolga, kötelezettsége a termékdíj tekintetében.

A csomagolás után

Kérdésére a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense, Gera-Badics Rita adott választ.

Eszerint kötelezettsége a termékdíjas szabályozás alapján annak van, aki a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója. Amennyiben a cég külföldről szerezte be a és belföldön forgalmazza, a csomagolása vonatkozásában mindenképpen van kötelezettsége. Az hogy, mint egyéb kőolaj termék, termékdíjkötelesnek minősül-e, ismerni kell a termék vámtarifaszámát, amit a termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 1. számú melléklete tartalmaz. Ha abban szerepel a termék, akkor díjat kell fizetni utána, nem csak a csomagolás után. Ehhez kapcsolódóan természetesen további adókötelezettségek, mint a bejelentés, nyilvántartás vezetés, számlán feltüntetés stb. is felmerülnek.

Abban az esetben nincs semmilyen kötelezettsége, ha a kérdező belföldön szerezte be a terméket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!