Gazdaság

2018.10.24. 14:33

Egy rendszert kellene felépíteni

Debrecen - A bérlői piac szabályozására és átalakulására lenne szükség.

Debrecen - A bérlői piac szabályozására és átalakulására lenne szükség.

– Nem feltétlenül baj az, ha a befektetési célú vásárlók miatt kialakul egy bérlői piac, feltéve, ha az kiszámítható mind a bérlő, mind a befektető számára. Budapesten ez nincs így, nagyon gyakoriak a szabályváltoztatások, ami nem segíti a kiszámíthatóságot. A kivitelezők sem igazán fejlődnek, a technológia nem tudja kiváltani a munkaerőt, a mostani helyzeten a célzott támogatás sem segít, a visszaeső építések miatt biztosan magasabbak lesznek az árak. Nagyon nagy szükség lenne átmeneti intézkedésekre a vásárlók védelme miatt, a bizonytalanság a lehető legrosszabb – mondta Darida Pál, a Futureal finanszírozási és tranzakciós igazgatója a Lakás 2018 Országos Kiállításon tartott fórumon – írja a Portfolio.hu.

– Hiába gondolkodunk bérlakások építésében, azok üzemeltetéséhez az egész rendszert fel kellene építeni, és megtalálni arra a befektetőt. Magyarországon ez még nem alakult ki, ezért sem épülnek bérlakások. Egy fejlesztőnek jobban megéri felépíteni a lakásokat, eladni, majd menni a következő projektre. Ha a felemelkedő áfa miatt csökken a kereslet, akkor természetesen érdemes lesz bérlakásokban is gondolkodni, az Airbnb is működik, a kérdés az, hogy ez ezres nagyságrendben is működne-e – tette hozzá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!