Gazdaság

2018.03.21. 19:13

Hárommilliárd forintból modern sertésvágó- és feldolgozó üzem épül Sárrétudvariban

Sárrétudvari - Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó- és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szerdai alapkőletételen.

Sárrétudvari - Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó- és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szerdai alapkőletételen.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő.

Hangsúlyozta, hogy korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszerfeldolgozó üzemre, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban erre lehetőség nyílt. A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, s még újabb 40 milliárdot szán hasonló célokra - tette hozzá az államtitkár.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnökearról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a "termőföldtől az asztalig" elképzelést, hiszen saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó és feldolgozó üzemben készült hústerméket állít elő.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy egy település megtartó ereje a munkahelyek meglétében rejlik, mindehhez Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd.

Kurucz Ferenc igazgató ismertette, a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében - Hajdú-Bihar és Békés - 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést állítanak elő, 3200 hektáron - 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában - szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt.

A 2019 januárjára elkészülő vágó és feldolgozó üzemben nyújtott műszakban az adott évben az éves állományt feldolgozzák majd.

Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül.

- MTI -


[related-post post_id="3803225"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!