Foci-VB 2022

2022.12.12. 17:56

Szebeni István: „Egyes csapatok nem akarnak focizni a vb-n”

A DVSC kommunikációs és PR-vezetője szerint alig volt eddig igazán jó meccs a katari tornán.

Kylian Mbappéékat (a képen) tartja Szebeni István a legnagyobb esélyeknek | Forrás: AFP

A katari világbajnokság 64 mérkőzéséből már csak négy van hátra, de ezek döntenek majd a legfontosabb kérdésekről. A két elődöntőben Argentína Horvátországgal, Franciaország pedig Marokkóval küzd majd meg a fináléba jutásért. Luka Modricék megismételték a 2018-as bravúrt és ezúttal is ott vannak a legjobb négyes mezőnyben, azonban a legnagyobb meglepetést mégis Marokkó okozta, amely a vb-k történetében első afrikai csapatként jutott be az elődöntőbe.

A fináléba kerülésért kedden és szerdán mérkőznek meg a válogatottak, előtte a TV2 műsorvezetőjét, aki a DVSC kommunikációs és PR-vezetőjeként is dolgozik, Szebeni Istvánt kérdeztük meg az eddigi tapasztalatairól és a várakozásairól a torna kapcsán.

 

– Számomra csalódás, hogy eddig nagyjából öt meccs volt élvezhető. Sajnos úgy látom, hogy a foci olyan irányba megy, hogy egyre inkább nézhetetlenné válik.

 

Annak idején Verebes József mondta, hogy inkább legyen 5–4 egy találkozó, mint 1–0, mert ha mindegyik 1–0-ra végződik, akkor egy idő után nem lesz, aki nézze. Hosszú távon ez nagyon rossz tendencia. Az angol–francia párharc például élvezetes volt, hiszen mind a két gárda futballozni akart – jegyezte meg. 

Szebeni István | Forrás: Hajdú-bihari Napló-archív

A szakember szerint a nagy tét sem magyarázat arra, hogy egyes válogatottak nem akarnak focizni. – Értem, hogy sok múlik egy-egy meccsen, de így is kiesnek a csapatok.

Nem azért mennek oda a játékosok, hogy futballozzanak? Nem beszélve arról, hogy a szurkolók egy halom pénzt és energiát áldoznak arra, hogy ott lehessenek a helyszínen, és kapták sorra a 0–0-s meccseket

– mondta.

Szebeni István úgy véli, továbbra is a francia válogatott a legesélyesebb a végső győzelemre. – Nagyon meglepne, ha nem a címvédő hódítana el ismét a trófeát.

 

Ha Marokkó nyer, az életben többet nem nézek focimeccset – mondta nevetve. – Egyszer már ezt megfogadtam, amikor anno a görögök Európa-bajnokok lettek ugyanilyen játékkal.

 

Félreértés ne essék, az örömteli, hogy egy „kis” csapat sikeres, de ezzel az alibi futballal... A másik meccsen a horvátoknak fogok szurkolni, mégiscsak a szomszédaink és Luka Modricot nagyon kedvelem. Elképesztő, hogy 38 évesen még mindig ott van a világ elitjében és a hátán viszi a nemzeti csapatát, egészen hihetetlen teljesítményt nyújt. De mégis azt mondom, hogy valószínűleg az argentinok lesznek majd ott a döntőben – osztotta meg várakozásait. 

A televíziós műsorvezető kapcsán nyílt titok, hogy a Loki és a magyar válogatott mellett a Real Madridért és spanyolokért szorít. Ezért neki különösen nagy csalódás volt, hogy Luis Enrique együttese már a nyolcaddöntőben búcsúzott. – Amikor Costa Ricát megverték 7–0-ra, akkor fociztak spanyolok úgy igazán, aztán viszont jött az alibizés. Ha mertek volna játszani, akkor Marokkót is több góllal legyőzhették volna – fogalmazott, majd hozzátette: a franciák esetében is ez lesz a nagy kérdés. Szerinte megvan rá az esély, hogy gálázni fognak és 4–0-al lesznek a döntőben, de ha 0–0-val hosszabbításra, vagy a büntetőkre hagyatkoznak, akkor Marokkó jut majd tovább.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!