Foci-vb 2022

2022.12.01. 22:28

Óriási meglepetés: Japán megnyerte a csoportot

A spanyolok veresége egyben Németország vesztét is jelentette.

Hatalmas az öröm a japánoknál | Forrás: AFP

A két csütörtök esti találkozó a várthoz képest jóval izgalmasabban alakuló E-csoport továbbjutóiról döntött. A meccsek kezdete előtt mind a négy csapatnak volt esélye a legjobb 16-ba kerülni. A Japán–Spanyolország összecsapás nyomasztó európai mezőnyfölényt hozott az első félidő, gyorsan vezetést is szerzett Morata. A japánok hátrányban sem jöttek ki a biztos fedezékből, továbbra is védőfalat vontak a térfelük közepén: öt védőjük előtt négy középpályás szerepelt, elsősorban védekezési feladattal. A spanyolok szorgosan járatták a labdát, de azzal sokszor akkor sem indultak kontrára, amikor véletlenül kinyílt volna előttük a terület. Inkább forgatták az oldalakat, esetleg hátrafelé játszottak, így viszont minimális veszélyt jelentettek ellenfelük kapujára. A gólszerző Moratának akadt még egy lövése, illetve Azpilicueta felfutásaiban volt spiritusz.

A második félidő elején a japánok váratlanul és gyorsan, három perc alatt fordítottak Doan és Tanaka révén – a szünetben becserélt két játékosuk góllal és gólpasszal segített. Ezután folytatódott az első félidő meddő spanyol mezőnyfölénye. Luis Enrique friss spanyol támadókat vetett be, de a hajráig nem volt benne a csapata játékában a gól, akkor pedig hiába akadtak lehetőségeik, azokból nem sikerült egyenlíteniük. Ezzel az eredménnyel, és azzal, hogy a németek megverték Costa Ricát a spanyolok és a japánok mentek tovább a csoportból.

A tények

Világbajnokság, 3. forduló, E-csoport
Japán–Spanyolország 2–1 (0–1)
Katar, al-Rajjan, Halifa Stadion. V: Victor Gomes (dél-afrikai)
Japán: Gonda – Itakura, Josida, Tanigucsi – Ito, Morita, Tanaka (Endo, 87.), Nagatomo (Mitoma, a szünetben) – Kubo (Doan, a szünetben), Maeda (Aszano, 62.), Kamada (Tomijaszu, 68.). Szövetségi kapitány: Hadzsime Morijaszu
Spanyolország: Simón – Azpilicueta (Carvajal, a szünetben), Rodri, Pau Torres, A. Balde (Jordi Alba, 68.) – Gavi (Fati, 68.), Busquets, Pedri – Nico Williams (Ferran Torres, 57.), Morata (Asensio, 57.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gól: 0–1 Morata (12.) 1–1 Doan (48.), 2–1 Tanaka (50.) 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!