Foci-vb 2022

2022.12.14. 07:13

Könnyed sikerrel jutott a döntőbe Argentína

Julian Alvarez (balra) és Lionel Messi intézték el Horvátországot | Forrás: AFP

Elindult a katari vb végső szakasza, az elődöntőkben már a fináléba jutás a tét. Kedd este Argentína Horvátország ellen lépett pályára. Az argentinok a hollandok elleni negyeddöntős sikerhez képest két helyen változtattak a kezdőcsapatukon: a védelemben az eltiltott Marcos Acunát Nicolas Tagliafico helyettesítette, míg a védő Lisandro Martínez helyén a középpályás Leandro Paredes kapott lehetőséget. A horvátok ugyanazzal a tizenegy játékossal kezdtek, mint a brazilok ellen egy körrel korábban. Messi már a kezdő sípszó pillanatában történelmet írt: 25. alkalommal lépett pályára világbajnokságon, ezzel beállította Lothar Mätthaus rekordját.

A mérkőzés horvát mezőnyfölénnyel, de tapogatódzó játékkal kezdődött: a legutóbb ezüstérmes európai együttes próbálta ráerőltetni akaratát a 2014-es döntősre, de helyzetet nem tudott kialakítani. Enzo Fernandez lövésénél a kapusok közül Livakovicnak kellett először játékba avatkoznia, míg a túloldalon Kramaric megindulásai hordozták magukban a legtöbb veszélyt. A félidő hajrájában az argentinoknak két nagyszerű indítás elég volt, hogy megnyugtató előnybe kerüljenek: Álvarezt elsőre a tizenhatoson belül csak szabálytalanul tudták megállítani, másodszorra pedig úgy sem. Az első gólnál a büntetőt értékesítő Messi 11. vb-találatát szerezte, amivel argentin rekorderré vált.

Fordulás után is a horvátok próbáltak támadóan fellépni, de nagy helyzete ismét az argentinoknak akadt: Messi közeli lövésénél Livakovicnak kellett bravúrral hárítania. Ugyan egy óra elteltével Modricék eljutottak kisebb lehetőségig, egy újabb remek Messi-Álvarez összjáték végén az argentinok végleg eldöntötték az összecsapást. A horvátok a 73. percben jegyezhették fel az első kaput eltaláló lövésüket, az utolsó negyedórában pedig sokat cserélt, és elsősorban a szombati, illetve vasárnapi helyosztóra tartalékolt mindkét együttes.

MTI

A tények

Világbajnokság, elődöntő
Argentína–Horvátország 3–0 (2–0)
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Argentína: E. Martínez – Molina (Foyth, 86.), C. Romero, Otamendi, Tagliafico – Enzo Fernández, Paredes (Li. Martínez, 62.), Mac Allister (Á. Correa, 86.) – De Paul (Palacios, 74.) – Messi, Julián Álvarez (Dybala, 74.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, a szünetben) – Modric (Majer, 81.), Brozovic (B. Petkovic, 50.), Kovacic – Pasalic (Vlasic, a szünetben), Kramaric (Livaja, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gól: Messi 1–0 (34. – 11-esből), 2–0 J. Álvarez (39.), 3–0 J. Álvarez (69.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!