Foci-vb 2022

2022.12.17. 18:49

Horvátország bronzérmes, Afrika tovább várhat első érmére

Luka Modricék nyerték a bronzcsatát | Forrás: AFP

A véghajrájához érkezett a katari labdarúgó-világbajnokság, hiszen a hétvégén már a trófea és az érmek sorsáról döntenek a meccsek. Először szombat délután a bronzért csapott össze a horvát és a marokkói válogatott. Azt már a meccs előtt lehetett tudni, hogy mindenképpen történelmi jelentőségű eredmény születik majd. Egyrészt a horvátok még nem szereztek egymást követő két vb-n érmet, másrészt nemhogy Marokkó, de Afrikából még egyetlen válogatott sem térhetett haza medállal a nyakában az eddigi világbajnokságok során.

Nyílt sisakos, bátor játékkal kezdett mindkét fél: Gvardiol szerzett vezetést, majd néhány perccel később Dari egyenlített. A gyors gólváltás után Marokkó szokásos taktikája szerint visszazárt a térfelére és átadta a kezdeményezést ellenfelének. A horvátok éltek is ezzel, lehetőségeket is kidolgoztak, köszönhetően annak, hogy a marokkói védelem a korábbiakhoz képest több kockázatot vállalt fel és többet is hibázott. A 30. perc után azonban az afrikai együttes erőre kapott, átvette az irányítást, és helyzetekig is eljutott. Gólt mégis az európai csapat szerzett – Orsic remek lövése után – annak ellenére, hogy a mérkőzésnek ebben a szakaszában javarészt védekezni kényszerült.

A szünet után a hátrányban lévő Marokkó megpróbált támadni, de akciói rendre fennakadtak a fegyelmezett horvátokon. A kreativitás mellett az erő és a lendület is hiányzott az afrikai csapatból, így az európai ellenfél rutinosan, valamint izgalmaktól mentesen őrizte előnyét. A félidő közepén töredezetté vált a játék, mindkét csapatból volt olyan játékos, aki a földre leülve jelezte, hogy számára ennyi volt a vb, cserét kér. A végjátékban Marokkó lelkiismeretesen indult újfent rohamra, és a lefújás előtti pillanatokban egyenlíthetett is volna, akkor egy felívelés után En-Neszjiri centikkel fejelt a léc fölé. Az eredmény azonban maradt 2–1 Modricéknak, így állhatnak fel a dobogó legalsó fokára.

A tények

Világbajnokság, Bronzmérkőzés
Horvátország–Marokkó 2–1 (2–1)
Al-Rajjan, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 137 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Majer (Pasalic, 66.), Kramaric (Vlasic, 61.), Orsic (Jakic, 90+5.) – Livaja (B. Petkovic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Marokkó: Bono – Hakimi, Dari (Benun, 64.), el-Jamik (Amallah, 66.), Attijat Allah – Amrabat, Szabiri (Sair, a szünetben), el-Kannusz (Unahi, 56.) – Zijes, en-Nesziri, Bufal (Zaruri, 64.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gól: 1–0 Gvardiol (7.), 1–1 Dari (9.), 2–1 Orsic (42.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!