Foci-vb 2022

2022.12.18. 14:00

Akad, aki a házát is eladta, hogy láthassa Messiéket

Az argentin szurkolók nagyon elhivatottak | Forrás: AFP

Argentínában hatalmas a szegénység, az infláció 88 százalékos, tíz emberből négy hihetetlen szegénységben él. A lakosság átlagbére nagyjából 320 font – 150 ezer forint –, gyakorlatilag mindenkinek két-három munkája van, és napi 16 órát dolgozik, miközben kétségbeesett küzdelmet folytatat a számlák kifizetéséért. Ám az argentin szurkolók félretették az anyagi gondjaikat, és Katarba utaztak, hogy megnézzék Messiék vb-döntőjét – írja a The Sun brit bulvárlap.

Az argentin focirajongók közül a hírek szerint több tízezren könyörögtek kölcsönökért, hogy átutazva a fél világot láthassák a kedvenceiket Katarban, így hatalmas fölényben lehetnek majd a lelátón. A beszámolók szerint a drukkerek jókedvűen várják a finálét a nehézségek ellenére, ugyanis megingathatatlan a hitük, miszerint Messiék felérnek a csúcsra. A fanatikusok úgy vélik, jelenleg a világbajnokság megnyerése az elszegényedett nemzet legfőbb prioritása – írja az origo.hu.

– Azt akarjuk, hogy Argentína bajnok legyen – az argentinok valóban megérdemelnek egy kis örömet – mondta Kelly Olmos munkaügyi miniszter.

Nicolas Orellano ügyvéd – aki Buenos Airesben borüzletet is vezet, hogy meg tudjon élni – minden megtakarításából és a barátnőjétől kért kölcsönből utazott Katarba. Előbb Spanyolországba repült, onnan Londonba, később Dubajba utazott, majd busszal és vonattal Szaúd-Arábián keresztül érkezett meg Dohába. A lap beszámolója szerint a 30 éves Nicolas mára gyakorlatilag nincstelen lett, és egy nyüzsgő argentin szurkolói kommunában él a Dohától délre fekvő Barwa Barahat Al Janoubban, amelyet „kis Buenos Airesnek” neveznek.

– Nincs pénzem, és fogalmam sincs, hogyan jutok haza, de megéri, mert olyan közel vagyunk ahhoz, hogy Lionel Messi felemelje a világbajnoki trófeát. A politikusaink cserben hagytak minket, de a futballcsapatunk nem – ők az egyetlen reményünk. A különleges őrület hoz ide minket, amikor olyan kevesünk van. A barátnőm támogat, 500 dollárt adott kölcsön, amikor elfogyott a pénzem. De ismerek néhány embert, akik eladták az otthonukat, hogy pénzt szerezzenek, hogy Katarba tudjanak utazni. Még mindig nincs jegyem a döntőre, de bármit megadnék azért, hogy ott legyek – mondta az argentin fanatikus.

A lap több embert is megszólaltatott, volt, aki elárulta, hogy teljesen tönkremegy anyagilag, amire hazaért, nincs pénze karácsonyi ajándékok megvásárlására, de nem fogja érdekelni, a családja megérti. Hozzátette, az egyetlen ajándék, amit szeretne, az a világbajnoki cím. Egy másik drukker arról beszélt, hogy őrült történeteket hallott emberekről, akik eladták a házaikat, az autóikat, a tulajdonukat, bármit, hogy lássák, ahogy Messi felemeli a világbajnoki trófeát.

– Tudjuk, hogy ez az utolsó esélye, és ő egy Isten számunkra. Sikerülni fog neki –  mondta a szurkoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!