Foci-vb 2022

2022.11.30. 22:41

Lewandowski és Messi együtt jutottak tovább

A csoport rendkívül izgalmas végjátékából végül a lengyelek jöttek ki szerencsésen

A két világsztár kéz a kézben ment a legjobb 16-os mezőnybe | Forrás: AFP

A C-csoport utolsó fordulójában még mind a négy csapatnak megvolt az esélye a továbbjutásra. A torna egyik legnagyobb favoritjának tartott argentin csapat győzelmi kényszerben lépett pályára a lengyelek ellen, akiknek akár egy vereség is beleférhetett. A Messi vezette gárda az első perctől támadólag lépett fel, a lengyelek teljesen beszorultak a kapujuk elé, csak a védekezésre összpontosítottak, támadásépítésre nem maradt erejük. Az előző két meccsen is remekül védő Szczesnynek már a 10. percben nagyot kellett védenie Messi lövésénél, de ezt leszámítva azért inkább csak meddőnek bizonyult a dél-amerikai gárda fölénye.

A szünet előtti negyedórában azonban fokozódott az előző két meccsen mutatottnál sokkal kreatívabban futballozó argentinok nyomása, ezáltal a lengyel kapusnak egyre több védeni valója volt. A Juventus hálóőre a legnagyobb bravúrját a 39. percben mutatta be, amikor hárította Messi – videobíró segítségével megítélt – büntetőjét is, így már a második 11-est védte ki ezen a vb-n. A lengyelek kizárólag a kapusuknak köszönhették, hogy nem dőlt el már az első 45 percben a találkozó, ugyanis a túloldalon Martineznek egyáltalán nem akadt dolga.

Az európai csapat kettős cserével próbált frissíteni a folytatásra, de ez nem jött össze, mivel a rivális az első akciójából gólt lőtt. A vezetés megszerzése után is nyomasztó fölényben játszott Argentína, de ekkor már Lengyelország is vállalkozott néhány támadásra, első helyzetét pedig az 50. percben hagyta ki, amikor Glik fejese centikkel kerülte el a kaput. Ezt leszámítva viszont az argentinok továbbra is egykapuztak, ennek eredményeként a 68. percben Álvarez eldöntötte a három pont sorsát.

A lengyelek hiába táncoltak a kiesés szélén, nem tudtak újítani, szerencséjükre azonban sorra maradtak ki a rivális helyzetei, az elszalasztott lehetőségekben Messi járt az élen. A hosszabbításban még Tagliafico is ziccert hibázott, illetve Kiwior mentett a gólvonal előtt, ami végül lengyel továbbjutást ért. A lefújáskor úgy tűnt, Lengyelország kevesebb sárga lapjának köszönhetően jut tovább, de mivel a másik meccsen a hajrában Mexikó gólt kapott, így végül jobb gólkülönbségével lett nyolcaddöntős az európai csapat.

 

A tények

Világbajnokság, 3. forduló, C-csoport
Lengyelország–Argentína 0–2 (0–0)
Doha, 974 Stadion, 44 089 néző. Vezette: Makkelie
Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski (Jedrzejczyk, 72.) – Krychowiak (Piatek, 83.), Bielik (D. Szymanski, 62.) – Zielinski, Swiderski (Skóras, a szünetben), Frankowski (Kaminski, a szünetben) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz
Argentína: Emiliano Martínez – N. Molina, C. Romero, Otamendi, M. Acuna (Tagliafico, 59.) – Mac Allister (Almada, 83.), De Paul, Enzo Fernández (Pezzella, 79.) – Di María (Paredes, 59.), Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 79.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gól: 0–1 Mac Allister (46.), 0–2 Julián Álvarez (67.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!