Labdarúgás

2022.11.25. 10:10

Akár két csapat is továbbjuthat pénteken

A házigazda Katar is megszerezheti első pontjait.

A katari labdarúgó-világbajnokság hatodik játéknapján először a B-csoportban Wales Iránnal játszik, majd az A-csoportban Szenegál a házigazda Katar ellen szerezné meg első pontjait. Ezt követően Hollandia Ecuador csapatával mérkőzik meg, ami már a továbbjutásról is dönthet, majd a napot az Anglia-Egyesült Államok találkozó zárja – írta az Origo. 

A B-csoport küzdelmeit a döntetlennel kezdő Wales és a nulla pontos Irán mérkőzése nyitja meg péntek délelőtt 11 órakor. Mindkét gárda számára fontos lenne a győzelem, sőt, utóbbinak szinte kötelező, ha meg akarja őrizni továbbjutási esélyét. A mérkőzés esélyese az európai együttes, még úgy is, hogy hat mérkőzés óta nyeretlenek, ugyanakkor a gólerős Mehdi Taremi vezette iráni csapat kihasználhatja, ha Gareth Bale-ék olyan visszafogottan futballoznak majd, mint azt az Egyesült Államok elleni meccsük első félidejében tették. 

A csoport másik meccsén este 20 órakor csap össze a kiütéses győzelemmel kezdő angol válogatott és az Egyesült Államok csapata. A döntetlennel nyitó amerikaiakkal szemben minden bizonnyal szorosabb védekezésre lesz szükségük az Eb-ezüstérmes angoloknak, ugyanis a tengerentúli együttes – különösen a nyitókörös mérkőzésük első felében – kreatív és lendületes támadójátékot mutatott.

Az angol csapat számára kérdéses lehet Harry Kane szereplése, aki kisebb bokasérülést szenvedett az első csoportmeccsen, de szerdán már együtt edzett társaival. Amennyiben Gareth Southgate együttese nyerni tud pénteken, úgy már két kör után kivívhatja a továbbjutást. 

Az A-csoportban szintén a továbbjutásról dönthet a tornát győzelemmel kezdő holland és ecuadori válogatott második mérkőzése, amelyre délután 17 órakor kerül sor a Halifa Nemzetközi Stadionban. Utóbbi csapat szempontjából kulcsfontosságú, milyen állapotban lesz a Katar ellen duplázó, majd megsérülő Enner Valencia. Lényeges, hogy ezt a találkozót rendezik később a csoportban, így akár annak tudatában is pályára léphetnek az együttesek, hogy a győzelem biztos nyolcaddöntős szereplést ér. 

A kvartett másik találkozóján az első fordulóban Ecuador ellen halvány teljesítménnyel elukkoló házigazda a hozzá hasonlóan kétgólos vereséget szenvedő Szenegál ellen lép pályára Dohában magyar idő szerint 14 órától. Az ANK-győztes együttes ugyanakkor nem vallott szégyent Hollandia ellen, csupán kapusa, Eduoard Mendy hajrában vétett két hibája miatt kapott ki, így nyitókörös játékával a mérkőzés esélyese lehet. Figyelembe véve, hogy Katar az első vb-csoportmeccsén kaput eltaláló lövés nélkül zárt, arra is van esélye a szenegáli együttesnek, hogy a 20 éve ugyancsak címvédő franciák felett aratott 1-0-s siker után ismét kapott gól nélkül zárjon egy vb-találkozót. Ugyanakkor ennek a mérkőzésnek hatalmas tétje lesz, mivel ha valamelyikük kikap, úgy rendkívül nehéz helyzetbe kerül a továbbjutást illetően. 

HBN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!