odafigyeléssel jó szolgálatot tehet

2021.06.17. 07:13

Használja helyesen a légkondit!

Egy gombnyomás, és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, a munkahelyet vagy az autót. Eláruljuk, mire kell odafigyelni az üzemeltetés kapcsán!

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha a berendezés hűtőfolyadéka elfertőződik, és a benne megtelepedő baktériumokat a készülék szétteríti a helyiségben, megkaphatjuk a Legionella pneumophila baktérium által terjesztett legionellosist, azaz az ún. legionárius betegséget – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Ez influenzaszerű tünetekkel jár (magas láz, köhögés, nehézlégzés), súlyosabb esetben azonban akár halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ezért is fontos a készüléket évente legalább egyszer, de ha igazán nyugodtak akarunk lenni, akkor inkább kétszer kitisztíttatni.

Mi a helyzet az autóban?

A lakásban használt szerkezetekhez hasonlóan a gépjárművek klímarendszerében is megtelepedhetnek baktériumok a folyamatosan átáramoltatott levegőből.

Az autós légkondicionálók karbantartása lényegesen bonyolultabb, mint a beltéri klímáké.

Ezért, bár léteznek olyan speciális spray-k, amelyek a szellőzőcsövekbe fújva feloldják a lerakódott szennyeződéseket, bízzuk szakemberre a munkát! Évente egyszer mindenképpen indokolt a tisztítás.

Csak óvatosan a hideggel!

A hűtött helyiségek levegője gyakran száraz, ami légzési panaszokhoz légszomjhoz, a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának szárazságához, sőt, akár fejfájáshoz, szédüléshez, kimerültséghez is vezethet. A különösen érzékenyeknél megfázásos, allergiás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, könnyezés), de akár kötőhártya-gyulladás vagy fogfájás is jelentkezhet. A száraz levegő szárítja a bőrt, ott pedig,

ahol a hideg légáramlat huzamosabb ideig ér bennünket, idővel ízületi fájdalmak, gyulladások alakulhatnak ki.

Fontos, továbbá megjegyezni, hogy szakemberek szerint az ideális az, ha a kinti és a benti, szabályozott hőmérséklet között 10 fok csupán a különbség. Így ugyanis elkerülhető, hogy a kánikulából, megizzadva a lakásba, irodába lépve a nagy hőmérsékletkülönbség miatt megfázzunk.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!