rehabilitáció

2021.05.05. 09:00

Újjáépülnek a vendégmólók és megújulnak a hajóállomások a Velencei-tavon

Újjáépülnek a vendégmólók és megújulnak a közforgalmú hajóállomások a Velencei-tavon a kormány támogatásának köszönhetően – tájékoztatta a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVTFT).

Gárdony, 2020. július 8. A Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolói edzésen közös vitorlástáborukban a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI), Gárdonyban 2020. július 8-án. A magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezte az edzõtábort, amelyet a kormány másfél millió forinttal támogat. Ebbõl az összegbõl a gyerekek utazása, szállása, étkeztetése biztosított az öt nap során. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével folyamatban van a Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című, európai uniós támogatású projekt megvalósítása. A 14 milliárd forint tervezett összköltségű beruházás célja

Magyarország harmadik legnagyobb tava vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának megőrzése, valamint jó ökológiai állapotának fenntartása.

A 2016 augusztusa óta zajló és a tervek szerint augusztus végén záruló projekt keretében öböl- és áramlásjavító kotrást végeztek, a leromlott állapotú partvédművek, partfalak megújultak, ívóhelyeket és halbölcsőket hoztak létre, illetve nádmonitoring és nádgazdálkodási tervet készítettek. Ugyanakkor a projektben az engedély nélküli csónakkikötők régi, balesetveszélyessé vált vendégmólóinak újjáépítésére és a közforgalmi kikötők (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő) teljes felújítására nem volt forrás.

A kormány a szakmai és társadalmi igényeket figyelembe véve támogatta e két fejlesztési célt, amelyeket

2022 végéig kell megvalósítani.

A Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítésére 506 millió forintot biztosítanak, így Gárdonyban 1071, Velencén 391, míg Sukorón 75 méternyi vendégmóló újul meg. A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésére 276 millió forint jut, amiből a kikötők megújítása mellett korszerűsítik a közvilágítást, illetve korszerű elektromos töltőket telepítenek.

Borítókép: a Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolói edzésen közös vitorlástáborukban a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI), Gárdonyban 2020. július 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!