láthatatlanul

2021.05.20. 13:01

Hogyan tehetjük a szoba részéve az ajtót?

A lakáson belül lévő ajtók egy részét nem lehet megszüntetni, mert a funkciójukra szükség van, de a látványon persze változtathatunk.

Young delighted woman with suitcase opening door at modern hotel room

Forrás: Shutterstock

Fotó: Leszek Glasner

Van, akit zavar az előszobában a sok ajtó látványa. Az előszobából nyíló helyiségek esetében az ajtók megléte funkcionálisan indokolt, ezeket megszüntetni nem lehet, de a látványon persze változtathatunk. Optikailag már azzal is sokat nyerünk, ha az ajtót a fallal megegyező színre festjük, hiszen a nyílászáró így jobban beleolvad a környezetébe. Még jobb megoldás, ha tapétaajtókat használunk, legalább egy-egy falon. Nyugodtan társíthatjuk hagyományos ajtókkal akár egyetlen helyiségen belül is, nem vezet zavaró stíluskavalkádhoz, hiszen ennek a típusnak a fő jellemzője, hogy „láthatatlan”. Hivatalos neve: falsíkba záródó rejtett beltéri ajtó – így érdemes keresgélni.

Ezek a nyílászárók valóban egy síkot alkotnak a fallal, mivel az ajtólap egy rejtett tokszerkezetbe záródik, így a fal színével, felületével azonos lehet. Az alumínium tokszerkezetet a falba építik, csak az ajtólap kontúrja és a kilincs látható. A fallal azonos tapétával borítva szinte teljesen eltűnik, akár a falon végig futó mintát, lábazatot is átvihetjük rá. A lényeg, hogy kezeljük egy felületként a fallal, így optikailag néhány ajtóval kevesebbet érzékelünk majd a helyiségben. MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!