ön veszélyeztetett?

2021.03.15. 16:25

A szívinfarktus bizonyos rizikófaktorai erősebben érintik a nőket

A dohányzás, a magasvérnyomás és a cukorbetegség a menopauzától függetlenül erősebben veszélyeztethetik a nőket, mint a férfiakat.

Girl with coffee and cigarette strolls on city street. Young woman in casual urban style. Coffee break

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alexa_Space

A szívinfarktusnak számos rizikófaktora közismert, de azt talán kevesebben tudják, hogy ezek közül néhány nagyobb kockázatot jelent a nőknek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos arról beszélt, melyek ezek és mit tehetünk a csökkentésük érdekében – írja az Origo.

Ismert szív-érrendszeri rizikófaktorok

A szívinfarktus során a szív képtelen fenntartani a normál működését, ugyanis egy vérrög elzárja a valószínűleg egyébként is beszűkült koszorúeret, így nem jut elég vér és ezáltal oxigén a szívbe. Amerikában a Centers for Disease Control and Prevention nevű amerikai szervezet szerint 40 másodpercenként következik be egy szívinfarktus. Ott évente 790 ezer esetről számolnak be, Magyarországon évi 20-25 ezer szívinfarktusról lehet tudni.

A szívinfarktus – és több más szív-érrendszeri betegség – közismert rizikófaktorai közé tartozik többek közt a dohányzás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a túlsúly és a cukorbetegség.

A szakemberek azzal is tisztában vannak, hogy míg a menopauza előtt a férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, addig a klimax után a nők rizikója is megnő. Az Oxfordi Egyetem kutatói azonban egy tanulmányukban arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonyos rizikófaktorok a menopauzától függetlenül erősebben veszélyeztethetik a nőket, mint a férfiakat.

A nőknél még veszélyesebb a dohányzás

A kutatók elemezték 471.998, 40-69 év közti személy adatait, akiknek nem voltak szív-érrendszeri előzményeik. Elsősorban és nem meglepően megállapították, hogy mindkét nemnél komoly rizikótényező a már említett dohányzás, a diabétesz, a magas vérnyomás és a 25 fölötti testtömeg-index (BMI). Ugyancsak nem meglepő, hogy azoknál a férfiaknál, akik 20 szál cigarettát vagy annál többet szívtak el naponta, megduplázódott a szívinfarktus-kockázat a nemdohányzó férfiakhoz képest.

Ehhez képest viszont a nőknél a cigaretta még jelentősebb rizikófaktor: a dohányzó nőknél háromszorosára nőtt a szívinfarktus rizikója a nem dohányzókhoz viszonyítva! Ugyanilyen jelenség volt megfigyelhető a magas vérnyomás és a cukorbetegség esetében is. A magas vérnyomás 80 %-kal emelte a kockázatot a nőknél a férfiakhoz képest, az 1-es típusú diabétesz megháromszorozta, a 2-es típusú diabétesz 47 %-kal emelte a kockázat nagyságát. Egyedül a magas BMI nem jelentett különbséget a rizikófaktorok mértékében.

Ezek az ismeretek nyilvánvalóan arra kell, hogy sarkallják a nőket és az orvosokat is, hogy bár a menopauza szív-érrendszeri hatásai többnyire nem kivédhetők, az életmódbeli rizikófaktorokat igenis csökkenteni kell a súlyos következmények kivédése érdekében.

Honnan lehet tudni, hogy veszélyeztettek vagyunk-e?

Ha valaki tudja magáról, hogy több rizikófaktor is jelen van az életében, rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson, hogy a megelőző kezelések és az életmódváltás jelentősen csökkenthessék a katasztrófa bekövetkezésének esélyét – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos. – Az érintett nőknél a menopauza után különösen fontos az ellenőrzés, de természetesen tünetek vagy családi halmozódás esetén már korábban is jelentős lehet – mindkét nem esetében.

A szakorvosi viziten túl a szívinfarktus megelőző vizsgálati csomagnak része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a terheléses EKG, a szívultrahang, a boka-kar index megállapítása, a nyaki ér vizsgálata, az arteriográfia, ezen kívül pedig 24 órás Holter EKG is szükséges lehet. Ha pedig valaki hatékonyan szeretné csökkenteni a rizikófaktorok szerepét, érdemes az életmód orvoslás programjait is beiktatni az életébe, legyen szó magas vérnyomás-, koleszterin- vagy testsúlycsökkentésről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!