Szponzorált tartalom

2021.01.07. 14:29

A melegvízzel is lehet spórolni! Mutatjuk, hogyan csináld

2020-ban sok minden megváltozott körülöttünk. Az emberek több szempontból tudatosabbá is váltak, az egészségükre és a környezetükre egyaránt. Vannak persze olyan dolgok is, amikre a legtöbben már jó ideje igyekszünk rendszeresen odafigyelni a környezetünk érdekében. Ilyen például a melegvíz fogyasztásunk és annak optimalizálása.

Melyikünk ne hallotta volna gyermekként, hogy ne folyassuk feleslegesen a vizet? Sokszor szóltak szüleink, és igyekeztek ezzel bennünket is a környezettudatosság útjára terelni, több-kevesebb sikerrel.

Lássuk, miket tehetünk a tudatos melegvíz használat érdekében!

1. Fogmosás

Talán, ami a környezettudatosságot illeti, legtöbben a fogmosásra figyelnek oda. Nem véletlen, hiszen szüleink számtalanszor kértek meg minket arra, hogy zárjuk el fogmosáskor a vizet, de legalábbis ne folyassuk feleslegesen azt. Ehhez a fogmosópohár használata lehet a leginkább kézenfekvő segítség, ám mégsem ez minden, amit a reggeli vagy esti rutinunk során megtehetünk.

A fogmosáshoz nincs szükségünk melegvízre

A fogmosáshoz nincs szükségünk melegvízre, mégis gyakran automatikusan így nyitjuk meg a csapot. Ha nem is tudunk rögtön átszokni a fogmosópohár használatára, már azzal is sokat tehetünk, ha legalább nem a melegvizet használjuk ilyenkor.

2. Fürdés/ zuhanyzás

Hasonlóan kézenfekvő megoldás, hogy napi tisztálkodásunk során csökkentjük a melegvíz felhasználásunkat.

Nem hiába kézenfekvő ez, hiszen több módon is ügyelhetünk rá: például a kádfürdőt lecserélhetjük egy gyors zuhanyzásra, vagy egyszerűen csak odafigyelhetünk arra, hogy ne töltsük feleslegesen tele a kádat.

A fürdés szerelmeseinek talán nem újdonság, de habfürdő használatával is csökkenthetjük a melegvíz felhasználásunkat, hiszen az így keletkezett hab segít a víz hőmérsékletének megőrzésében, ami által a fürdés során nem szükséges újramelegíteni a kádvizet.

3. Tárolós villanybojler

A tárolós villanybojler egy elektromos felfűtésű, tároló rendszerű vízmelegítő, ami egy szigetelt tartállyal adja meg a kényelmet számunkra. Mivel a tárolt melegvizet azonnal fel tudjuk használni, akár nagy mennyiségben is, könnyen hozzászokhatunk a kényelemhez, és jobban oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a pazarlást.

Mivel azonban a tárolós villanybojler esetében nem ingadozik a víz hőmérséklete, így könnyebben tudunk spórolni is általa. Érdemes körülnézni az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak, hiszen például a webkazán kínálatában is számos méretű bojler elérhető, ami szintén segíti a víz felhasználásunk optimalizálását.

4. Az a fránya vízkő

Kevés viszont, ha jó bojlert választunk, rendszeresen ügyelnünk kell annak tisztántartására is. A vízkő ugyanis jelentősen befolyásolhatja az eszköz hatékonyságát, ami által könnyedén jóval több vizet fogyasztunk el, mint amennyi feltétlenül indokolt lenne.

Amennyiben még több figyelmet szeretnél szentelni a környezetvédelemnek, érdemes a vízkőtelenítést különféle házi praktikákkal kivitelezni.

Hidd el, ha az első lépéseket megteszed a környezettudatosság felé, a többi már könnyedén jön magától.

(PR cikk)

 

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!