Citromfű

2020.07.17. 07:00

A tehenek új étrendjével küzdene a klímaváltozás ellen az étteremlánc

A Burger King úgy érezte, hogy itt az ideje tenni valamit a klímaváltozás ellen, ezért arra jutott, hogy tehenei számára új diétát vezet be. A gyorsétteremlánc úgy csökkentené az állatok metángáz-kibocsátását, vagyis szellentéseik számát, hogy citromfüvet keverne azok takarmányába.

Forrás: Shutterstock

A globális felmelegedéssel kapcsolatban egyre többször veszik elő a teheneket, főleg a gázkibocsátásuk miatt támadva őket. Emésztésük során ugyanis metán kerül a levegőbe, és ez – számos klímaszakértő szerint – hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Legutóbb a Burger King állt be azok sorába, akik nagyvállalatként tenni akarnak valamit a felmelegedés ellen. Az étteremlánc azt találta ki, hogy megváltoztatja teheneinek étrendjét annak érdekében, hogy azok kevesebbet szellentsenek és böfögjenek. Ezzel szerintük elősegíthetik a Föld megmentését a globális felmelegedéstől – írja a V4NA hírügynökség.

cow farts & burps are no laughing matter. they release methane, contributing to climate change. that’s why we’re working to change our cows’ diet by adding lemongrass to reduce their emissions by approximately 33%. learn about our ongoing study: https://t.co/kPCXpjfbGL " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#CowsMenu pic.twitter.com/DnmF8gVVL0

Fenntarthatóságot hirdető kampányában a cég egy videót is készített. Ebben azt mutatják be, mennyire komolyan kell venni a tehenek gázeresztését, hiszen az nagy veszélyt jelentenek a klímaváltozásra: ezért emelkedik a Föld hőmérséklete és olvadnak a jéghegyek. Mindezt egyébként gyerekek adják elő egy kétperces, fülbemászó dal kíséretében.

Mint kiderült, a Burger King teheneinek étrendjében a citromfű lesz az újdonság. Ez a növény állítólag napi 33 százalékkal csökkenti majd az állatok metánkibocsátását. A Burger King egyben arra is szigorúan figyelmeztet, hogy a tehenek szellentése nem nevetség tárgya.

Funny how the air out here in cattle country is never smoggy or hazardous...but by all means keep demonizing animal agriculture.

Get this load of crap off the internet pic.twitter.com/lYmAqUFK7R

Korábban a svéd klímaceleb, Greta Thunberg is a tehénfing nyomába eredt, hogy annak káros hatására figyelmeztessen. Szerinte a klímaváltozás részben annak tudható be, hogy a tehénfarmokon az átlagosnál több üvegházhatású gáz keletkezik. A szarvasmarhák emésztése során keletkező metángáz nagy mértékben rontja a levegő minőségét, amiből Greta egyből arra a következtetésre jutott, hogy az embereknek minél előbb át kell térniük a vegán étrendre.

Worlds biggest dairy companies have the same combined greenhouse gas emissions as the UK.

„Unlike growing public scrutiny on fossil fuel companies, little public pressure exists to hold global meat and dairy corporations accountable”" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#vegan #ClimateCrisishttps://t.co/JRKWm1SUsa

A tehenek által kibocsátott gázokra és a farmok ökológiai lábnyomára egyébként egyre több klímaaktivista hívja fel a figyelmet. Abba azonban már nem gondolnak bele, hogy ha nem lennének ezek a tejgazdaságok, akkor sokan közülük lattét sem tudnának inni a kávézóban, ahogy erre egy farmer fel is hívta a figyelmet.

Email from a retired Australian dairy farmer reacting to Joaquin Phoenixs rant against milk. This is a work of art. pic.twitter.com/SqaSd1Exks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!