óvatosan újrainduló turizmus

2020.05.11. 12:16

Több százan fürödtek a Hévízi-tóban hétvégén

Csak minden ötödik öltözőszekrényt adják ki a vendégeknek, hogy meglegyen a kellő távolság.

Hévíz, 2020. május 9. Vendégek napoznak a hévízi tófürdõben az újranyitás napján, 2020. május 9-én. A fürdõt a koronavírus-járvány miatt március 17-én zárták be. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az egy hete érvényben lévő lazításoknak köszönhetően szombaton megnyitott a hévízi tófürdő, ahová több százan – túlnyomó többségében belföldiek – váltottak jegyet az elmúlt két napban – mondta Papp Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere. Egyelőre csak a tóban lehet fürdeni, az egészségügyi biztonsági szabályok betartása érdekében egyszerre legfeljebb 750 vendéget fogadnak.

A látogatóknak csak minden ötödik öltözőszekrényt adják ki, hogy meglegyen az előírt védőtávolság, de már vannak kozmetikai kezelések, masszázs és más szolgáltatások is, a súlyfürdő azonban még nem működik, mert a fedett terület nem nyitott ki

- jelezte a polgármester.

Kifejtette, hogy a veszélyhelyzet ellenére nem álltak le a városi fejlesztések. Hamarosan befejeződik a Festetics sétány felújítása, bővítik a közterületi kamerák rendszerét, s miközben várhatóan év végéig ingyenes marad a városban is a parkolás, közben új, korszerűbb parkolási rendszer elemeit építik ki a városban.

Kiadó szobák már vannak, de júniusig a szállodák is megnyílnak

H. Horváth Orsolya, polgármesteri főtanácsadó a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a hévízi szálláshelyek közül leggyorsabban a szobakiadók reagáltak a megnyitás lehetőségére, a hétvégén már meg is jelentek az első belföldi vendégek. A szállodák többsége május közepétől pünkösdig tervezi az újranyitást, de legkésőbb június közepéig szinte mindegyik üzemel majd, betartva a Magyar Turisztikai Ügynökség koronavírus-kézikönyvében megfogalmazott elvárásokat.

Kiemelte, hogy

az egészségturizmus miatt a hévízi szállodák és szolgáltatók eddig is szinte kórházi higiéniai körülményeket biztosítottak, amit most még tovább erősítenek.

A turisztikai szakember elmondta: a város idegenforgalmi szervezete az elmúlt héten készített 4500 ember bevonásával online felmérést, amiből az derült ki, hogy a Hévízre utazni szándékozó turisták közel 90 százaléka akár azonnal elindulna, mert igényli a fürdőkúrákat, az egészségügyi szolgáltatásokat. Mindez azt bizonyíthatja, hogy az egészségturizmus krízisálló ágazat maradhat.

A külföldiek is készülődnek Hévízre

Papp Gábor polgármester ehhez hozzátette, hogy az utazást tervezők 68 százaléka már május végén, június elején szeretne Hévízen pihenni.

A külföldi vendégek részéről is mutatkozik már érdeklődés, így elsősorban a közeli országokból – cseh, szlovák, szlovén és német vendégek -, illetve Oroszországból utaznának legtöbben, de ezt elsősorban a saját országuk előírásai teszik majd lehetővé tette hozzá az MTI kérdésére a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!