Közösségteremtés

2019.11.13. 07:03

Élesszük újjá a komatál hagyományát!

Az újszülött világra jöttét követő időszakban a kismama környezetében élők – barátok, ismerősök, szomszédok, rokonok – egymást naponta váltva friss, főtt étellel gondoskodnak az anyukáról és családjáról.

A családi, szomszédsági, baráti kötelékeket megerősítő szokást, a komatál átadásának hagyományát szeretné feleleveníteni a Nemzeti Művelődési Intézet. A komatál adása olyan gesztus, amely az étel adományozásán túl a baráti segítségnyújtásról, a kismama és az újszülött meglátogatásáról, a közösség összetartó szerepéről és a családi kötelékek megerősítéséről is szól – olvasható a kezdeményezők közleményében.

A komatál hagyománya azt jelenti, hogy

az újszülött világra jöttét követő időszakban a kismama környezetében élők – barátok, ismerősök, szomszédok, rokonok – egymást váltva naponta friss, főtt étellel gondoskodnak az anyukáról és családjáról.

Akár az első gyermek születik, akár a második vagy a harmadik. Az elfeledett, de felélesztésre méltó szokás legfőbb üzenete az, hogy nemcsak akkor segíthetünk, ha rokonsági kötelékben állunk az új jövevény családjával, hanem akkor is, ha egy lépcsőházban élünk velük, vagy jó ismerőseik, netán valamelyik családtag munkatársai vagyunk.

A Komatál Program legfontosabb célja, hogy közösségépítő folyamatot indítson el szerte a Kárpát-medencében azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülött gyermekek érkezésére, és közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodás folyamatát

– áll a közleményben, amelyben hangsúlyozzák:

a komatál hagyományának újraélesztése nem csak a falvakban, hanem a városokban élőknek is fontos lehet, hiszen a figyelmes gondoskodás az összetartozás élményét nyújtja mindenki számára, függetlenül attól, mekkora lélekszámú településen él.

A Komatál Program részeként a Nemzeti Művelődési Intézet támogatja a komatálközösségek létrehozását is. Céljuk, hogy a résztvevők komaközösségeket hozzanak létre, akik díjmentesen igényelhetnek zsűrizett népművészeti tárgyakat: újragondolt komatálakat a Komatál Program Kárpát-medencei Alkotói Pályázat termékeiből.

Ilyen gyönyörű komatálakért pályázhatnak a komaközösségek
Fotó: Nemzeti Művelődési Intézet

A Nemzeti Művelődési Intézet programja, amelyről többet ide kattintva olvashat, múlt év végén indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével.

Borítóképünk kivágás a Nemzeti Művelődési Intézet fenti kisfilmjéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!