Életstílus

2019.02.27. 20:39

Szívének a sorsa az ön kezében van

<strong>Korunk egyik fő betegségcsoportját a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyek hazánkban több mint 70 000 halálesetet okoznak évente. Ezeknek a kórképeknek a jelentős részét, így a szívinfarktust és a agyvérzést gyakran a magas vérzsírszint miatt kialakult érfalbetegség okozza.</strong>

Korunk egyik fő betegségcsoportját a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyek hazánkban több mint 70 000 halálesetet okoznak évente. Ezeknek a kórképeknek a jelentős részét, így a szívinfarktust és a agyvérzést gyakran a magas vérzsírszint miatt kialakult érfalbetegség okozza.

Ezért a vérzsírszint, elsősorban a koleszterinszint csökkentése népegészségügyi szempontból kiemelt feladat.

– A koleszterin ugyanakkor testünk egyik létfontosságú anyaga. Alapvető építőköve többféle hormonnak, a sejthártyának és az epesavaknak. Veszélyessé csak akkor válik, ha értéke túllép egy bizonyos szintet – fejti ki Dr. Nemes József, a debreceni Synexus Rendelő vezetője.

Szervezetünk koleszterinszintjét vérvétellel tudják meghatározni. A laborparaméterek közül ki kell emelni az összkoleszterinszint értékét, és az annak meghatározásában szerepet játszó LDL- és HDL- értékeket. Mind az LDL, mind a HDL ún. lipoproteinek, amelyek a koleszterin szervezeten belüli szállításában játszanak szerepet. Az LDL, azaz a „rossz” koleszterin, a sejtekbe való beépülésében játszik szerepet, míg a „jó”-ként titulált HDL a koleszterin szervezetből való eltávolítása miatt fontos. A magas koleszterinszint kezelésére leggyakrabban úgynevezett sztatinokat, pl. szimvasztatin, atorvasztatin, roszuvasztatin, fluvasztatin hatóanyagú gyógyszereket rendel el világszerte az orvos. A sztatinok alatt összefoglaló néven szerkezetileg eltérő vegyületek értendők.

– A sztatinok alkalmazásának fő célja, hogy csökkentsék a "rossz koleszterin" szintjét, különösen azon betegek esetében, akik szívbetegek, cukorbetegek vagy a szívinfarktus számos kockázati tényezőjével rendelkeznek. Sokkal több embernek lenne szüksége rá, mint ahányan szedik. A koleszterincsökkentő sztatinok a legjobban bevizsgált készítmények a hatás és mellékhatás tekintetében. Így biztonsággal állíthatjuk, hogy a koleszterincsökkentő-ellenes vélemények zömének semmilyen valóságalapja sincs. Nem csodaszerekről van szó, de rendszeres szedésükkel bizonyítottan harmadára csökkenthető a szív- és agyi érrendszeri megbetegedések kockázata. A sztatin tartalmú gyógyszerek úgy működnek, hogy lelassítják a máj koleszterintermelését, és fokozzák a májnak azon képességét, hogy eltávolítsa a már vérben lévő LDL-koleszterint. A sztatinok mérsékelten növelhetik a HDL-, azaz a "jó koleszterinszintet" is, és kissé csökkentik a triglicerid, egy másik zsírsav mennyiségét a vérben – magyarázza Dr. Nemes József.

A koleszterincsökkentők biztonságos készítmények. Megannyi tudományos bizonyítékot sorakoztattak fel a kutatók, hogy használatuk igenis hatásos, és nincs olyan alacsony koleszterinérték, aminél alacsonyabb ne lenne még jobb. Valamennyi orvosszakmai ajánlás a világban a sztatinok általános alkalmazását, vagy annak megfontolását javasolja, akár az egészséges és kockázatmentes lakosság körében is. Az Európai Kardiológiai Társaság ajánlása szerint egy 40 éves, panasz- és tünetmentes magyar férfi vagy 50 éves nő kardiovaszkuláris kockázata már olyan mértékű, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés megfontolandó. A magyar kockázat besorolás kissé tartózkodóbb, de egy 50 éves magyar férfinak vagy egy 60 éves nőnek a kockázat mérséklésére a sztatin akkor is kifejezetten ajánlott, ha az illető nem dohányzik és nincsenek olyan betegségei, mint pl. magas vérnyomás, vagy cukorbetegség. A sztatinok által nyújtott prevenció ahhoz mérhető, mint amit a fertőző betegségek ellen a védőoltások nyújtanak.

– Az emberek általában nem gondolkoznak azon, hogy milyen utat járnak be a gyógyszerek azelőtt, hogy számukra elérhetővé válnának. Azonban tudni kell, hogy tudósok ezrei dolgoznak azon, hogy mindent, az aszpirintől a kemoterápiáig forgalomba hozatal előtt alaposan megvizsgáljanak, ahogy a koleszterincsökkentőket is, mielőtt eljutunk oda, hogy az orvos felírhatná - részletezte Dr. Nemes József, a debreceni Synexus Rendelő vezetője.

A Synexus Rendelő egy olyan kutatásokra szakosodott vizsgálóhely, amely már több mint 20 éve vizsgálja az új gyógyszerek és kezelések hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a betegek legnagyobb megelégedettségére.

- PR cikk -

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!