Életstílus

2017.12.10. 10:04

Így könnyítheti meg a visszatérést a munka világába

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nők később is félve osztják meg „kenyér­adójukkal” a gólyahírt.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nők később is félve osztják meg „kenyér­adójukkal” a gólyahírt.

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője az alábbiakban tippekkel segít, hogy miként erősíthetjük munkaerőpiaci helyzetünket szülés után.

Több év főállású anyaság után nem könnyű visszatérni, munkába állni. Bár a kismamákat törvény védi, így elméletben várja őket vissza munkahelyük, sajnos sokszor előfordul, hogy GYES után már nem a korábbi pozíciójuk, időarányos fizetésük, megszokott légkörük fogadja őket. Az is előfordulhat, hogy a munkahelyi viszonyulástól függetlenül nekünk változik meg az érdeklődésünk, és szeretnénk karrierünket egy másik területen folytatni. Akárhogy is alakul, fontos, hogy felkészüljünk a ránk váró próbatételekre, és könnyebben vegyük az akadályokat.

Időben kezdjük a felzárkózást!

2-3 év alatt rengeteg minden változhat, megjelenhetnek új munkamódszerek, trendek, amelyekkel fontos tisztában lennünk. Ha közeleg a visszatérés dátuma, kezdjünk el újra foglalkozni a munkánkkal, térképezzük fel, hogy mi minden történt szakmánkban az elmúlt években. Ha kellőképpen felkészülünk, már munkába állásunk pillanatában bebizonyíthatjuk, hogy kimaradás nem jelentett lemaradást a szakmai fronton.

Készüljünk fel mentálisan!

Az anyaság egészen más jellegű agymunka, mint amit az irodai tevékenység megkíván. Ha tehetjük, próbáljunk meg beiktatni a napunkba néhány órát, amikor a munkánkhoz hasonló feladatokat végzünk, hogy mire odakerülünk, könnyebb legyen visszarázódni. Egy kis gyakorlás sem árt, hiszen még az Excel-táblák kezeléséből is ki lehet esni, ha a számokat lecseréljük a babaápolásra.

Tanuljunk!

A gyerekvállalást követő, otthon töltött évek jó alkalmat teremthetnek arra, hogy átgondoljuk, jó irányba halad-e a karrierünk, valóban ezen a területen képzeljük-e el a jövőt. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint egyre több kismama választja szülés után az OKJ-s képzéseket. Ez a képzési forma remek lehetőség a munkaerőpiacra visszatérést tervező kismamák számára, hiszen rövid idő alatt, rugalmas időbeosztásban sajátíthatnak el piacképes szakmákat, vagy továbbképezhetik magukat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!