2017.12.07. 10:17
Étkezés a hideg ellen
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem számít, hogy milyen évszak van éppen, hiszen mindig figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy a szervezet megkapja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre szüksége van.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem számít, hogy milyen évszak van éppen, hiszen mindig figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy a szervezet megkapja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre szüksége van.
- Természetesen más tényezőkre is tekinteni kell a téli időszakban, de ha jól táplálkozunk, a testünk meg tud birkózni a hideg, nyirkos idővel is – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának vezetője. Hangsúlyozta, a makrotápanyagok bevitelére szükséges fókuszálni, tehát a megfelelő fehérje (15 százalék), zsír (30 százalék) és szénhidrát (55 százalék) arányára. A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi „fehérje-zsír-szénhidrát” – arány alapfontosságú, de nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. A szénhidrát ne méz vagy cukor legyen, hanem lehetőleg valamilyen keményítő: burgonya, rizs, gabona és rostos zöldségek. A téli vitaminpótlásra zöldségek és gyümölcsök mellett a tej, tojás, vaj, olajos magvak és húsfélék is alkalmasak.
Naponta, hetente, kéthetente
A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, mely élelmiszereket milyen időközönként kellene beiktatni a táplálkozásba. – Naponta szükségesek a gabonafélék, legalább egy alkalommal teljes kiőrlésű pékáru, zöldség, gyümölcs, tej és tejtermék, valamint hús. Hetente több alkalommal együnk burgonyát, rizst és tojást, hetente olajos magvakat, szárazhüvelyeseket, halat, és kb. kéthetente fogyasszunk belsőségekből készült ételeket – sorolta a szakember. Hozzátette, kevesen tudják, hogy a D-vitamint tejből, tojásból és húsból is ki lehet nyerni. – A tőkehalmáj egy grammjával például egynapi D-vitamin-szükségletet lehet fedezni. Egy ilyen konzerv pedig legalább száz grammos. Nagyon fontos tudni, hogy nem áll fenn a felhalmozódás veszélye ilyenkor, ellenben az orvosok által nem kontrollált vitaminok bevételével mindig veszéllyel kell számolnunk. Különösen a zsírban oldódó vitaminok – az A, D, E, K – esetében igaz ez. Ha túl sokat veszünk magunkhoz, az sokkal veszélyesebb, mintha valamennyi kis hiány lenne belőlük – mondta a szakember.
Nem csak hőségben
Habár nyáron, a kánikulában sokkal inkább érezzük, hogy sok folyadékot kell fogyasztani, a téli időszakban sem árt minderre figyelni. – Naponta két-három liter vizet kell inni, így a salakanyagok kiválasztása könnyebben megindul a szervezetben. Mivel testünk egyébként is egy „vizes közeg”, szüksége van a megfelelő folyadékutánpótlásra. Könnyen ellenőrizhetjük, eleget iszunk-e, hiszen minél sárgább a vizelet, annál több benne a méreganyag. Próbáljuk elérni, hogy már délelőttre közelítően víz színű legyen – mondta a dietetikus, kitérve arra, hogy a langyos vízzel felöntött (nem forrázott), C-vitaminban gazdag csipkebogyótea, melyet egy estig állni hagyunk, szintén jó szolgálatot tehet a szervezetnek.
HBN–VK