Életstílus

2017.12.05. 13:35

A szívbetegeknek életveszélyes is lehet az influenza

Nyíregyháza, Budapest – A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek.

Nyíregyháza, Budapest – A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek.

Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus okozta magas láz – tanácsolja közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

– Kell védőoltást kérniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ezzel ugyanis nagyon komoly kockázatot tudnak kivédeni. A statisztikák szerint lényegesen nagyobb az esélye, hogy elkapják az influenzát, és annak is, hogy ennek súlyos szövődményei alakuljanak ki, mint például a tüdőgyulladás, ami szívbetegek számára (főleg idős korban) akár végzetes is lehet – figyelmeztet mindenkit dr. Tóth Kálmán professzor. A Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke kifejtette: az influenza rendkívül agresszív, nagyon könnyen és gyorsan terjed és igen magas, akár 40°C-ot is elérő lázzal jár, ami megnövekedett szívfrekvenciát jelent – ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek. Így könnyen kialakulhat szív­elégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. Mindemellett fontos a vízháztartás, hiszen a láz izzadással jár, a folyadékot pótolni kell, de ezt szívbetegek esetében csak nagyon óvatosan szabad.

– Az oltást minden évben újra meg kell kapni, mivel az influenza rendkívül változékony, úgynevezett „köpönyegforgató” vírus. Az idei szezonban az előrejelzések szerint nagyobb járványra kell számítani – zárja közleményét dr. Tóth Kálmán, az MKT elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!