Életstílus

2017.01.30. 08:02

A világ 10 legdrágább étele

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fecskefészek leves, jávorszarvas sajt és ibériai sonka. Néhány azon ételek közül, amelyek árcéduláját jobb, ha meg sem nézzük, mert elég mélyre kellene nyúlni a zsebünkben ahhoz, hogy meg tudjuk vásárolni. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fecskefészek leves, jávorszarvas sajt és ibériai sonka. Néhány azon ételek közül, amelyek árcéduláját jobb, ha meg sem nézzük, mert elég mélyre kellene nyúlni a zsebünkben ahhoz, hogy meg tudjuk vásárolni. 

Matsutake gomba

Ez a fajta gomba nagyon ritka, kilónkénti ára pedig eléri a 600 dollárt, átszámítva körülbelül a 180 ezer forintot. A matsutake gomba lelőhelye Japánban található, de több más ázsiai országban is fellelhető, ugyanakkor a rovarok és az invazív fák terjedése miatt egyre inkább nehéz rábukkanni és mivel ezt gombát nem lehet termeszteni, nagy az esélye annak, hogy a jövőben teljesen eltűnik.

Kopi luwak kávé

Indonéziában, a Fülöp-szigeteken valamint Dél-Indiában ipari mennyiségben állítják elő, a Kopi luwak a Föld legdrágább kávéja, az egyedi feldolgozásával szerzett hírnevet magának, kilónkénti ára pedig 250-1200 dollárig (73 ezer - 350 ezer forint) mozog.

Fehérgyöngy albínó kaviár

Egy kilogramm ebből a kaviárból 9100 dollárba (2 és fél millió forint) kerül. Az albínó tokhal a nagy halak egyik fajtája, amely a Kaszpi-tengerben él. A kaviár ára azért olyan magas, mert az albínó tokhal nagyon ritkán rak le tojásokat.

Fecskefészek leves

A fecskék fészkének alapanyaga a saját nyáluk, ezzel tapasztják össze a természetben fellelt anyagokat, amelyekből a fészek összeáll. Kínában a fecskefészek igazi ínyencségnek számít. A magas árat az magyarázza, hogy a fészket nagyon nehéz beszerezni, ugyanis a madarak legtöbbször magas sziklákra építkeznek, ahonnan nem könnyű megszerezni a fészket, amelynek kilónkénti ára 3000 dollár (885 ezer forint).

Sáfrány

A sárfány kilónkénti ára 400-1000 dollár (118 ezer - 295 ezer forint) között mozog. Ennek oka, hogy a növény csak minden hetedik év őszén nő és kézzel szedik le, továbbá egy kiló sáfrányhoz mintegy 300 ezer virágot szükséges leszedni.

Fehér szarvasgomba

Ez a fajta gomba csak nagyon speciális környezeti feltételek alatt terem és a gyűjtése sem egyszerű, mivel a föld alatt nő. A szarvasgomba kilónkénti ára Európában 2100 dollár (620 ezer forint).

Ayam Cemani fekete csirke

Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, de a madárinfluenza veszélye miatt nem exportálják más országokba. Ez a fajta baromfi nagyon ritka, egy csirke darabja 200 dollár (59 ezer forint) körül mozog, de az országon kívül akár 1000 dollárt is adnak érte, ugyanakkor Malajziában ez a fajta csirke nem kerül többe, mint a közönséges baromfi.

Japán vagyu steak

A vagyu steak japán marhából készül, a világ egyik legdrágább és legízletesebb étele. Japánban a fajtiszta Vagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. Egy kiló hús ebből a marhából 450 dollár (118 ezer forint).

Szárított ibériai sonka

A Jamón Ibéricót Spanyolországban készítik, ez a világ legdrágább sonkája. Spanyolországban az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. Egy kiló sonkáért 392 dollárt (116 ezer forint) kérnek.

Jávorszarvas sajt

A világ legdrágább sajtja, amely csupán egyetlen helyen készül, egy svédországi jávorszarvas farmon. A sajt külsőre a fetához hasonlít, de annál sokkal értékesebb, egy kiló 1074 dollár (316 ezer forint).


Lehet, hogy amit krumplinak gondol, az valójában nem is az. Lerántjuk a leplet, mennyi alapanyagot is tartalmaznak a legfinomabb falatok.

Megmutatjuk, hogyan kellene helyesen meghámozni a gyümölcsöket. Nem is gondolná, milyen egyszerű praktikák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!