Életstílus

2016.05.08. 19:23

A medvehagyma erejével

Debrecen - Élettani (gyógy) hatásai főként nyersen fogyasztva érvényesülnek.

Debrecen - Élettani (gyógy) hatásai főként nyersen fogyasztva érvényesülnek.

Mivel vadon terem, bárki leszedheti ezt a számtalan előnyös hatással bíró már-már gyógynövényt. Szedésénél azonban figyelmesnek kell lenni, mert könnyen összetéveszthető két, már kis mennyiségben is súlyos mérgezési tüneteket okozó növénnyel; a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel.

Ha nincs mellettünk tapasztaltabb gyűjtő, akkor jó, ha az orrunk után megyünk, hisz a medvehagyma legfőbb azonosító jele a fokhagymára emlékeztető erőteljes szaga, amit akkor érezhetünk, ha a növény levelét ujjaink között megdörzsöljük. Sokféleképpen felhasználható: főzhetünk belőle levest, krémlevest, mártást, főzeléket, sós süteményekbe, pogácsába is nagyon finom ízesítő. Keverhetjük salátákba, vagy enyhén párolva zöld köretként.

Minden olyan étel ízesíthető vele, amelyekbe egyébként petrezselymet vagy snidlinget használnánk. Belekeverhetjük a nokedli vagy grízgombóc tésztájába, nagyon kellemes aromát ad étkeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!