Életstílus

2016.04.04. 12:17

A nyolc legrejtélyesebb optikai csalódás

Mennyire tudja becsapni az agya? Nem biztos, hogy az van a képen, amit lát. 

Mennyire tudja becsapni az agya? Nem biztos, hogy az van a képen, amit lát. 

Fraseri spirál

Egy sor hétköznapi kör. Vagy mégsem? Az egymást részben fedő motívumok alkotnak egy spirált.


Az Ebbinghaus illúzió

A német pszichológusról, Ermann Ebbinghausről elnevezett illúzió lényege a körök méretében rejlik. Ebben az esetben adott egy nagyobb és egy kisebb kör. A bal oldalit nagyobb, a jobb oldalit pedig kisebb körök veszik körül. A jobb oldali központi kör viszont nagyobbnak tűnik, mint a bal oldali középen lévő kör. Biztos, hogy különböző méretűek?


Lehetetlen kocka

Ez az 1966-os illúzió Charles Cochran nevéhez köthető, amely lényege abban rejlik, hogy a kockák élei között nem teljes a kapcsolat. Ne is próbálja megszámolni, hogy mennyi kockát lát valójában a képen, ugyanis egy irreális szám lenne az eredmény.


Zöllner Illúzió

A német asztrofizikusról, Johann Zöllnerről elnevezett illúzió a párhuzamos vonalakat keresztező ferde metszésekből áll, amitől úgy tűnik, mintha a párhuzamos vonalak más irányban lennének.


A kanizsai háromszög

Az olasz pszichológus, Gaetano Kanizsa alkotta kép geometriai elemekből áll. De középen biztos ott van az a háromszög?


Mozgás

A színek és a minták miatt úgy tűnik, mintha mozogna a kép.


Idős emberek vagy zenészek?

Ha megnézi ezt a képet, egy idős párt lát rajta. És ha jobban megfigyeli, mit lát?


Mozgó kerekek

Ha megfigyeli ezt a képet, akkor különböző irányokba forgó kerekeket lát. De meg tudja állítani. Csak koncentráljon az egyik kerék közepére. Mozog még?


Az anyatermészet egészen elképesztő dolgokat képes teremteni. A következő 13 mestermunka például annyira megdöbbentő, hogy már-már olyanok, mintha egy nem is valós, fantasztikus világnak lennének részesei.

Képes az illusztrációk mögé látni? A következő fejtörők egy amerikai magazinban jelentek meg még az 1880-as években, viszont ma is ugyanolyan elgondolkodtatóak, mint egykor.

Hogyan lesz 3 malacból nemi szerv, a fa gyökeréből szexuális aktus, a magassarkúból tangabugyi, egy kihajtott könyvből mell? Úgy, hogy mindenki csak "arra" tud gondolni.

Még egy rossz helyen húzódó árnyék is képes meglepő dolgokat művelni. Nem hiszi? Akkor bebizonyítjuk.

Ne csináljon semmit, csak egyszerűen figyelje a képeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!