Életstílus

2013.05.13. 15:51

Egészségnap a nyírbogáti általános iskolában

Nyírbogát - A Nyírbogáti Vántus István Általános Iskolában második alkalommal rendeztek Egészségnapot a pedagógusok és az osztályfőnöki-munkaközösség szervezésében.

Nyírbogát - A Nyírbogáti Vántus István Általános Iskolában második alkalommal rendeztek Egészségnapot a pedagógusok és az osztályfőnöki-munkaközösség szervezésében. A rendezvény célja volt az egészséges életmód népszerűsítése és a figyelem felhívása a prevenció fontosságára diákok és a szülők bevonásával. A diákok számos program között válogathattak. Az Egészségnap reggel a harmadik osztály egészséges életmódra nevelő rendhagyó órájával kezdődött, melyen a gyerekek, osztályfőnökük vezetésével beszélgettek az egészségről és oldottak meg izgalmas, elgondolkodtató, kreatív feladatokat. A nap zenés reggeli tornával és a közeli erdőben közös futással folytatódott. Tízóraira a gyerekek túró rudit és almát kaptak. Közben hozzáláttak a szülők a gyerekek közreműködésével az egészségtálak készítéséhez.

A felsősök „Ne légy rab!” címen drogprevenciós előadáson vettek részt, majd személyiségtesztet töltöttek ki, melyet aztán az iskolapszichológussal osztályonként elemeztek. Ezzel párhuzamosan az egészséggel kapcsolatos ismereteiket is összemérhették a diákok „Egészség-totó” formájában. A helyes fogápolásról és a szájhigiéniáról az iskolai fogorvos tartott előadást. A nyolcadikosok kozmetikus bevonásával bőrápolási tanácsokat kaptak.

A felsősök mellet az alsó tagozatosak is aktív részesei voltak a napnak. „Mit tehetsz az egészségedért?” címszó alatt „Manó néni” előadásán vettek részt, majd szintén az egészséggel kapcsolatban, találós kérdéseket fejtettek meg. A délelőtt folyamán a „Fogmanó” a kicsik figyelmét is felhívta a fogszuvasodás veszélyeire. Mindezek alatt az iskola udvarán futball, pingpong és tollaslabda várta a sportolni vágyókat.

Az Egészségnapot megelőző hetekben az egészség témakörében plakátversenyt hirdettek a diákok körében. Az elkészült alkotások az iskola folyosóira lettek kifüggesztve.

A nap folyamán rendezvényünket megtisztelte Gergely Zsolt, a Nyírbátori Tankerület igazgatója. Az ünnepélyes eredményhirdetésre délben került sor. A zsűri tagjai a meghívott vendégek soraiból kerültek ki: Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó házi orvos, Bartha Edina, a Nyírbátori Kistérségi Társulás Szociális Intézményeinek vezetője, Fekete Edina a Nyírbogáti Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, Gulyás Jánosné önkormányzati képviselő, művelődésszervező, Hadházi Éva védőnő, Kovács Istvánné élelmezésvezető, Ostorháziné Vadon Izabella a Nyírbogáti Óvoda vezetője, önkormányzati képviselő, - akik értékelték a szülők és diákok által készített - gyümölcsökből, magvakból, zöldségfélékből komponált látványos, kreatív alkotásokat.

A plakátverseny legjobbjai, a legkreatívabban elkészített egészségtálak és a legeredményesebb „Egészség-totó” kitöltői értékes nyereményekben részesültek. Amíg a gyerekek osztálytermeikben elfogyasztották az egészségtálak finomságit, addig a nevelőiben a zsűri tagjai megkóstolhatták a pedagógusok által készített finomságokat, többek között a padlizsánkrémet, a zöldségkrémet, a gyümölcssalátát, a kukoricasalátát, a sárgarépa golyókat és más egészséges finomságokat.

Az Egészségnap sikerességét legjobban a gyerekek öröme bizonyította.

Reméljük, a jövőben is lesz alkalom hasonló projekt lebonyolítására, hiszen a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a gyerekek és a szülők egyaránt nagyon szívesen vesznek részt közös programokon. – tájékoztatott Pálné Kósa Katalin mb. igazgatónő.

Gulyás Jánosné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!