Életstílus

2008.08.28. 10:45

Izomdiszmorfia - betegség, vagy csak az irigyek agyszüleménye?

<p>Idézet egy blogból: "Az izomdiszmorfia (másnéven inverz anorexia nervosa) szenvedélyszerű testépítéssel jellemezhető zavar, amelyet gyakran kísér az anabolikus szteroidok túlzásba vitt alkalmazása.</p>

Kiemelt vonása a testképzavar: az izomdiszmorfiások magukat hatalmas izomtömegük ellenére is túl szikárnak, vékonynak látják, ők az anorexiásokkal ellentétben nagyobb testtömegre, testméretre vágynak.

Ennek érdekében napi rendszerességgel órákat töltenek testépítéssel, és ha ezt nem sikerül valamiért kivitelezniük azt jelentős szorongással élik meg. ...

A testépítést az egyéb sportoktól az különbözteti meg, hogy az egyén minden esetben azért kezdi el és folytatja, hogy változást idézzen elő az izomzatában, a testfelépítésében."

Csodálatos, mélyenszántó érvek és lenyűgöző szellemi színvonal... A szerző hölgy nyilvánvalóan profi sportoló, és tökéletesen tisztában van azzal, hogyan zajlik egy testépítő hétköznapja.

"Napi rendszerességgel órákat töltenek testépítéssel" - hadd nevessek már hangosan ezen, ez az egyik legtipikusabb sztereotípia: "minél több időt töltesz el az edzőteremben, annál izmosabb leszel" - nos, az ideális edzésidő nem jó, ha több, mint 90 perc.

Tessék már végre megkérdezni egy hozzáértőt is, ne csak dobálózzunk itt valósnak hitt tényekkel!
Igen, valóban vékonynak látják magukat, mivel ott lebeg a szemük előtt a kitűzött cél.

Ha megelégszünk azzal, amink van, nem tudunk fejlődni, nem érjük el a kívánt eredményt. A testépítés abban különbözik a többi sporttól, hogy nem az edzőteremben kezdődik és nem ér ott véget.

A táplálkozásnak itt sokkal nagyobb szerepe van, mint bármely más sportágban (egy focista például nyugodtan megihat néhány sört meccs után, attól még nem fog rosszabbul játszani a következő meccsen). 2-3 óránként étkezés, napi 4-5 liter víz, megfelelő mennyiségű vitaminbevitel, 8 óra alvás - ezek mind szerves részei a sportnak és egyik sem tud létezni a másik nélkül.

Javaslom, az izomdiszmorfia mintájára alkossunk még ilyen vicces szavakat, szegény Michael Phelps is nagybeteg lehet, sőt úgy tűnik, hamarosan végez is vele az "úszásdiszmorfia".

Aggódjunk együtt Ronaldinhoért, hogy ki tudjon gyógyulni súlyos "labdarúgódiszmorfiájából", szurkoljunk Kimi Raikkönennek, hogy ezentúl ne akarjon gyorsabb lenni, mert az már beteges.

Fogadjuk hát el követendő példának a sörhasat, a kövérséget, a dohányzást, alokoholt, drogokat, ha pedig egy izmos, kidolgozott fizikumú egyént látunk, nyugodtan szörnyülködjünk, hiszen természetellenes, ha nem vagyunk elhízva és látszanak az izmaink.

Sz. Sz.

  • Betiltották a vitaminokat - éljenek a gyógyszerek
  • Kathi Béla világbajnok!
  • A testépítés története
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!