Életstílus

2008.06.18. 17:40

Elhalasztott műtétek Nyíregyházán?

<p>Nyíregyháza - Nemcsak a betegek, de sok orvos is csak a rendelet június 1-i életbe lépése után tudta meg, hogy a járóbeteg ellátásban 2006-ban bevezetett, ún. „5 perces szabályhoz” hasonlóan a fogászati ellátásban is bevezetik a minimum időt.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-korhaz-betegek-volumenkorlat-varolista-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:20: Elhalasztott műtétek, hosszabbodó várólisták

Több Olvasónk is jelezte, hogy értesítést kaptak a Jósa András Oktató Kórháztól, mely szerint a tervezett műtétüket elhalasztják és egy későbbi időpontban kerül rá sor.

– A tervezhető beavatkozások elhalasztását az ún. teljesítmény volumenkorlát átlépése okozza – mondta lapunknak dr. Molnár Andrea, az intézmény Finanszírozási és Controlling osztály vezetője, aki hozzátette: emiatt természetesen egyetlen életmentő beavatkozás sem marad el.

– Az átütemezett beavatkozásokat egy új időpontban változatlan körülmények és feltételek mellett el fogjuk végezni. A kórházak számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden évre meghatározza, hogy mennyi finanszírozott ellátást végezhet. Az ún. teljesítmény volumenkorlát a Jósa András kórház esetében annyira alacsony, hogy kénytelenek vagyunk korlátozni a beavatkozások számát.

Ez az onkológiai, a sürgősségi és a gyermekellátást nem érinti, ezen kívüli ellátásokat azonban ütemeznünk kell. Ez azzal jár, hogy a várólisták a nyári időszakban növekedni fognak, ezért a betegeink megértését és türelmét kérjük. Korábban kaptunk előzetes jelzést arra vonatkozóan, hogy megemelik a keretünket, ám erre eddig nem került sor, ezért rajtunk kívül álló okok miatt kényszerülünk a beavatkozások halasztására.

Mindez legkésőbb szeptemberig tart, akkor visszatérünk az eredeti ütemezéshez. Abban az esetben hamarabb is feloldjuk a korlátozást, ha az addig tartó időszak alatt pozitívan módosulna az intézmény számára meghatározott volumenkorlát.

Kérjük betegeinket, hogy amennyiben állapotukban romlás következik be, keressék fel háziorvosukat, aki a szakorvosok bevonásával javaslatot tehet a beavatkozás esetleg korábbi időpontban történő elvégzésére.

A kórházban a személyi és tárgyi feltételek biztosítottak a beavatkozások elvégzéséhez, az elfogyott volumen keret és a finanszírozás hiánya az egyetlen oka annak, hogy a betegeink később juthatnak ellátáshoz, mint ahogyan tervezték, illetve terveztük.

11:40: Ennek lényege, hogy minden egyes fogászati beavatkozás esetében meghatározták a minimális időt. A cél a minőségi munka és a rendelkezésre álló források racionális felhasználása volt, a szakemberek szerint nem is ezzel van a baj. Sokkal inkább az, hogy úgy vélik: a meghatározott idők köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Egy vizsgálat legalább tíz perc, az érzéstelenítés öt, a fogeltávolítás pedig újabb tíz, ami azt jelenti, hogy egy foghúzás minimum 25 perces beavatkozás.

A fogorvos azonban ennél jóval rövidebb idő alatt elvégzi, és miután végzett, választhat: vagy kivárja a meghatározott időt és addig nem hív be újabb pácienst, amíg az le nem telik, vagy nem várakoztatja a betegeit, ám akkor a rendelési idő előtt jóval be kel fejeznie a betegek ellátását, hiszen az OEP csak annyit beavatkozást finanszíroz, amennyi a rendelési idő alatt a minimum idő betartásával elvégezhető. A betegek, előbbi esetben nem értik, hogy ha nincs előttük senki, miért nem ülhetnek be a székbe, utóbbi esetben viszont azt sérelmezik, hogy a rendelés miért ér véget hamarabb, mint ahogyan kellene.

Fogorvosokat kérdezünk a rendeletről, s arról, hogyan fogadták a betegek.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!