Szponzorált tartalom

2021.01.21. 12:59

Hogyan válasszak pszichológust?

Pensive Young Woman With Short Fair Hair In Casual Clothes Standing Near Blue Wall With Blurry Quest

Bizonyos élethelyzetekben mindenki érezheti úgy, hogy egyedül nem tud megküzdeni a problémáival, szakember segítségére van szüksége. Ekkor teszik fel sokan a kérdést: hogyan válasszak pszichológust?

Mit kell végiggondolni a döntés előtt, avagy hogyan válasszak pszichológust?

Szakemberhez akkor érdemes fordulni, ha állandó szomorúságérzet és szorongás jelentkezik, amely a mindennapi tevékenységet is megnehezíti. Terápiára akkor van szükség, ha egyedül már nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel az egyén. Az említett tüneteket szinte bármi okozhatja, teljesen egyénfüggő. Ide sorolhatóak többek között a családi vagy munkahelyi gondok, a veszteségek, a házassági vagy párkapcsolati problémák és a különféle függőségek.

A pszichoterápia során a szakember lélektani eszközökkel, pszichoterápiás elméleten alapuló módszerrel segíti a páciens változását. A hogyan válasszak pszichológust kérdés végiggondolásakor figyelembe kell venni, hogy a szakember segítségének igénybevétele komoly időbeli és anyagi ráfordítást igényel. Még a szakemberválasztás előtt érdemes végiggondolni, hogy időben beleférnek-e a heti rendszerességgel tartott alkalmak. Továbbá az anyagi vonzatot is, hiszen egy alkalom ára 10 ezer forinttól akár 25-30 ezer forintig is terjedhet. Mivel előre nem lehet biztosan tudni, hogy kialakul-e az összhang a pszichológus és a páciens között, gyakran előfordul, hogy az első alkalomért nem számolnak fel díjat a szakemberek. Ezáltal anyagi veszteség nélkül találhatja meg a páciens azt a pszichológust, akivel elkezdheti a hosszú távú közös munkát.

Tudom, hogy segítségre van szükségem, de hogyan válasszak pszichológust?

A pszichológus kiválasztásánál ne az alacsony díj és a szakember megnyerő online jelenléte döntsön. Érdemes először az ismertségi körben kérdezgetni, hogy van-e olyan pszichológus, akit szívesen ajánlanak. A hogyan válasszak pszichológust kérdés végiggondolásakor számításba kell venni, hogy a szakemberválasztás legfontosabb szempontja az összhang megléte és az, hogy komfortosan érezze magát a páciens a terápia során. Olyan szakemberrel nehéz a legféltettebb titkokról beszélni, aki valamiért nem szimpatikus. Ha nem alakul ki a szimpátia az első találkozás alkalmával, érdemes tovább keresni. A terápia során nem szabad elhallgatni semmit, őszintének kell lenni, hiszen csak így lehet sikeres és eredményes a terápia. Azonban az összhang és az őszinteség nem elegendő, a sikerhez időre is szükség van.

Szóval nem szabad azonnali sikerre számítani, nem hatnak azonnal a terápiás módszerek.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!