Életmód

2018.09.26. 16:47

Nyolc módszer, amellyel megóvhatod a látásod!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Van néhány hétköznapi szokásunk, amely folyamatosan rombolja a látásunkat, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen elejét vehetjük a szemproblémáknak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Van néhány hétköznapi szokásunk, amely folyamatosan rombolja a látásunkat, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen elejét vehetjük a szemproblémáknak.

1. Úszás

Szív- és érrendszeri problémák ellen kiváló, de látásunknak már nem feltétlenül tesz jót, ha rendszeresen járunk uszodába. Különösen ártalmas lehet a kontaktlencsét viselők számára, főként ha a víz alatt, nyitott szemmel úsznak – szögezte le a Daily Mail által kérdezett optometrista. Legyen szó akár mesterséges medencéről, akár természetes vízről, szemünk úszás során mindig ki van téve a baktériumok káros hatásának, a kontaktlencsét viselők pedig az átlagosnál is érzékenyebbek. Természetesen nem kell lemondanunk kedvenc sportunkról, de fontos, hogy csobbanás előtt ne felejtsünk el úszószemüveget húzni!

2. Smink

Tudtad, hogy a sminktermékeknek is van szavatossága? Legtöbben nem figyeljük a kozmetikumok lejárati idejét, mások pedig egyszerűen sajnálják kidobni a drága szemfestéket. Ám ha el akarjuk kerülni a szemfertőzéseket és gyulladásokat, meg kell szabadulnunk az idejétmúlt termékektől, hiszen baktériumok tenyészhetnek rajta. Három hónapnál tovább lehetőleg egyetlen produktumot se használjunk, ugyanakkor a bontatlan termékek évekig elállhatnak.

3. Az éves látásvizsgálat elmulasztása

Sokan csak akkor fordulunk szakorvoshoz, amikor már vérvörös színben pompázik a szemünk, szenvedünk a viszketéstől, és gyakorlatilag alig látunk a csipától. Nagyon helytelenül! Az éves szűrés ugyanis olyan egészségügyi problémákat fedhet fel, mint például a cukorbetegség, zöldhályog és a magas vérnyomás, amelyek hosszútávon akár teljes vakságot is okozhatnak.

4. Kijelző, monitor, televízió

Sokszor és sokat hangoztatott tény, hogy a televízió, a monitor, valamint az okostelefon kijelzőjének hosszan tartó, gyakori bámulása rendkívül káros hatással van a szem épségére. Egyre többen rákényszerülünk a munkánk során, hogy időnk jelentős részét ezen eszközök előtt töltsük el, de az már végképp túlzás, hogy a legtöbben a szabadidőnkben is képernyő közelében tartózkodunk. Amennyiben képtelenek vagyunk lecsökkenteni a digitális eszközök használatát, legalább szerezzünk be védőszemüveget, amely képes megszűrni a kijelzők által kibocsátott káros fénysugarakat!

5. Dohányzás

A dohányfüst és a tüdőbetegségek közötti összefüggés taglalása ma már lerángott csont, azt azonban már kevesen tudják, hogy a cigarettázás az úgynevezett időskori makula-degeneráció (ADM) nevű szembetegség kialakulásában is kulcsszerepet játszik. A Webbeteg meghatározása szerint az ADM az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását.

6. A napszemüveg mellőzése

Azt hinnénk, hogy a napszemüveg használata csak nyári napsütésben indokolt, de valójában borús napokon legalább annyira hasznos. Az UV-sugarak mintegy 80%-a ugyanis a felhőkön is képes keresztülhatolni, és kifejteni káros hatását. Így hát decemberi borongós napokon ugyanannyira hasznát vesszük, mint egy ragyogó júliusi délutánon. Nem szabad azonban bedőlnünk a designer daraboknak, amelyeknek zöme nem rendelkezik UV-szűrővel, egyszerűen csak sötét a lencséjük. UV-szűrő nélkül ugyanis mit sem ér az egész, sőt, egy szimpla sötét lencsével még rosszabbul járunk, mintha egyáltalán nem használnánk napszemüveget: a sötét lencse hatására kevesebb fény éri a szemünket, ezért kevésbé hunyorgunk, vagyis még több ártalmas UV-fény hat látószervünkre.

7. Ventilátor, klímaberendezés

A magyarázat egyszerű: a levegővel együtt rengeteg pollent, port és allergén anyagot fúj a szemünkbe. Különösen nagy gondot jelent, ha mindezekre ráhelyezzük a kontaktlencsét. Irritációt, pirosodást és gyulladást okoz. Lehetőleg ne használjuk folyamatosan, a hálószobában pedig mindig húzzunk alvómaszkot!

8. Szemcseppek, műkönnyek

A jóból is megárt a sok: szemszárazság esetén gyors megkönnyebbülést nyújtanak a szemcseppek, de csak tünetkezelésre alkalmasak, a problémát nem oldják meg. Túlzott használatuk hosszútávon nem segít, a gondot a gyökerénél kell megragadnunk. Sokaknál például fűtésszezonban jelentkezik az égő, viszkető érzés, ilyenkor általában a levegő szárazsága áll a háttérben, amelyet némi párásítással ellensúlyozhatunk.


[related-post post_id="3995396"]

[related-post post_id="3995016"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!