Életmód

2018.09.03. 13:50

A hajszín sem mindegy: nők, akiket szívesebben előléptetnek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Esélyegyenlőség ide vagy oda, ha egy nő előléptetést szeretne, bizony nem árt odafigyelnie a megjelenésére – állítja a tudomány. A szakértők szerint a hölgyek szakmai jövőjét külső adottságaik még mindig jelentősen befolyásolhatják.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Esélyegyenlőség ide vagy oda, ha egy nő előléptetést szeretne, bizony nem árt odafigyelnie a megjelenésére – állítja a tudomány. A szakértők szerint a hölgyek szakmai jövőjét külső adottságaik még mindig jelentősen befolyásolhatják.

Sue Ellson ausztrál karrierszakértő a nők szakmai előremenetelének kritériumaként négy kulcsfontosságú külső jegyet határozott meg – tette közzé a Daily Mail.

1. Legyen vonzó, de ne túlságosan!

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a csinos, vonzó nők sokkal könnyebben kapnak munkát, mint átlagos, vagy kevésbé szemrevaló társaik. Ám a dekoratív megjelenés egy szakmailag sikeres nő számára nemcsak előny, de egyben felelősség is, hiszen rá kell cáfolnia arra az előítéletre, amely szerint a szépség és a rátermettség nem kompatibilis egymással.

2. Az optimális hajszín a barna

Felháborodásra adhat okot, de a jelenlegi álláspont szerint a férfiak a barna hajú kolleginákat tartják a legalkalmasabb női munkatársaknak. Eileen Carey, a Szilikonvölgy ügyvezető igazgatója a saját bőrén tapasztalta meg a sztereotípiát: azt tanácsolták neki, fesse barnára a haját, mivel úgy női vezetőként sokkal hitelesebbnek tűnhet. Megfogadta a javaslatot, és annyi bizonyos, hogy magabiztosan kezdett felfelé lépegetni a vállalati ranglétrán.

3. Megfelelő öltözködés

A Business Insider cikke szerint megjelenésünk számottevően befolyásolja azt, hogy más emberek miként vélekednek pénzügyi sikereinkről, tekintélyünkről, megbízhatóságunkról, intelligenciánkról, rátermettségünkről és arról, mennyi esélyünk van egy bizonyos állás, vagy pozíció elnyerésére. Jennifer Baumgartner pszichológus a Glamournak kifejtette, ha előléptetést szeretnénk, öltözködjünk úgy, mintha máris a miénk lenne a státusz! Gondoljunk bele, mit hordana az, aki abban a beosztásban dolgozik, amire mi is vágyunk. Ugyanakkor kiemelte, nagyon fontos, hogy a ruha jól passzoljon, ne legyen túl bő, vagy szűk, a jól illeszkedő ruházat ugyanis azt sugallja, hogy sikeresek vagyunk.

4. Egy kis smink nem árthat

A munkahelyen viselt smink – amennyiben nem „vakolatnyi” mennyiségről van szó – szintén a nők előnyére válhat a Harvard kimutatása szerint. A tanulmányban részt vevő nőket három csoportra osztották: egy részüknél megmaradt a természetes kinézet, a másik két csoport pedig professzionális és trendi külsőt kapott kozmetikumok segítségével. A szemlélők attól függetlenül, hogy rövidebb, vagy hosszabb időt kaptak a döntésre, egyöntetűen a sminket részesítették előnyben.

+ 1 jó tanács

Sue Ellen mindehhez hozzátette, nem csak a külcsíny fontos az első benyomás szempontjából, a beszédhang is kritikus lehet. Fontos, hogy igyekezzünk minél mélyebb hangon, határozottan, tisztán artikulálva beszélni, kerülve a hadarást, főként azokban a kritikus pillanatokban, amikor ki szeretnénk hangsúlyozni valamit. Persze a minőségi kapcsolathálózat és néhány támogató szövetséges sem árthat a karrierünknek...


[related-post post_id="3959076"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!