Életmód

2018.03.12. 16:09

Néhány jól bevált trükk, melyekkel elkerülheted a hétfői kómát

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hétfőt nem csak Garfield utálja, az egyszer biztos. Az ember általában nyúzottan, kedveszegetten indul neki egy-egy új munkahétnek, keserédes nosztalgiával gondolva vissza a hétvégékre. Erre a problémára nyújtunk megoldást a következő 7 jó tanáccsal.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hétfőt nem csak Garfield utálja, az egyszer biztos. Az ember általában nyúzottan, kedveszegetten indul neki egy-egy új munkahétnek, keserédes nosztalgiával gondolva vissza a hétvégékre. Erre a problémára nyújtunk megoldást a következő 7 jó tanáccsal.

1. Ne zabáljuk túl magunkat!

Jóval többet eszünk hétvégente, mint a dolgos hétköznapokon. Kutatások támasztják alá, hogy a legtöbb ember számára hétfőn többet mutat a mérleg, mint pénteken. Marie Detillier táplálkozási szakértő szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az egész heti hajtás után hétvégente hajlamosak vagyunk "megjutalmazni" magunkat, amely gyakran hatalmas lakomákba és két napig tartó folyamatos nassolásba torkollik. Azt javasolja, hogy tartsuk be az úgynevezett 80-20-as szabályt. Ez azt jelenti, hogy a nap 80%-ában igyekeznünk kell rostokban, sovány fehérjében gazdag táplálékot választani, és elkerülni a transzzsírokban, telített zsírokban, illetve nátriumban gazdag fogásokat. A nap maradék 20%-ában viszont választhatunk magunknak kedvünkre való finomságot.

2. Óránként csak egy ital!

Ahogy az evéssel, úgy az ivással is túlzásba esünk a munkaszüneti napokon, hiszen ekkor nem kell aggódnunk a koránkelés és a munka miatt. Hétvégén tehát könnyen túlzásba esünk és egészséges mennyiségű alkohol elfogyasztása helyett tivornyázásba kezdünk, amelynek garantált másnaposság a vége. A szakértők szerencsére ennek a problémának a megoldására is alkottak egy egyszerű szabályt: legyünk mértékletesek, óránként csak egyetlen alkoholos italt fogyasszunk! Ne feledjük, hogy az alkohol rengeteg kalóriát jelent, nem beszélve arról, hogy befolyása alatt állva hajlamosak vagyunk rossz döntéseket hozni.

3. Állítsunk ébresztőt!

Ne borítsuk fel az alvási szokásainkat! Nagy a kísértés, hiszen hétvégén semmi sem állja utunkat abban, hogy addig aludjunk, ameddig csak bírunk, de ezzel sajnos rendkívül sokat ártunk a szervezetünknek. Ahogy hosszabb utazások alkalmával az időeltolódás, illetve az óraátállítás alkalmával, úgy alvási rendünk összekuszálásával is garantálhatjuk magunknak a több napig tartó fáradtságérzetet, amelyet egészségkárosodás és rossz hangulat kísérhet. Ezért aztán Detillier azt javasolja, hogy reggelente ébredjünk fel időben, és legfeljebb délutánonként iktassunk be rövidebb pihenőidőket.

4. Tervezzünk hosszabb kirándulásokat, edzéseket!

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akik hétvégente legalább 1-2-szer hosszabb ideig tartó testmozgást végeznek, fittebbek, mint azok a társaik, akik hét közben minden nap edzenek. Természetesen nem kell ragaszkodni a konditeremhez, szép idő esetén kerékpárra pattanhatunk és útnak indulhatunk egy hosszabb túrára, de az úszás és egy kiadós táncolás is bőven megteszi.

5. Készítsünk ételt a következő napokra!

Munkanapokon általában rohanunk, nincs idő méltón felkészülni az étkezésekre, éppen ezért érdemes előkészületeket végezni a hétvégén. Főzzünk, porciózzunk, tervezzünk meg a következő heti étrendet, illetve az is sokat segít, ha előre megtisztítjuk, kiadagoljuk az ételekhez szükséges hozzávalókat, hogy gyorsabban elkészüljenek. Így gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk akkor is megkapja a szükséges tápanyagokat, amikor a munkáról szólnak a napok, és adott esetben csak kevés idő jut magunkra.

6. Limitáljuk a képernyőbámulással töltött órákat!

Ki ne vágyna egy pihentető hétvégére, amikor nincs más dolga, mint kényelmesen elterülni a kanapén és filmmaratont tartani? Dr. Gary Malone texasi szakértő azonban figyelmeztet: az emberi test nem erre a tevékenységre lett szabva. Ne töltsünk egyhuzamban 3 óránál többet a televízió/laptop képernyője előtt, mert ezzel fejfájást és alvászavart idézhetünk elő!

7. Tegyük félre a munkát!

Teremtsünk egyensúlyt a hivatás és a magánélet között, hétvégén lehetőség szerint tegyük félre a munkát! Dr. Moe Gelbart pszichológus azt tanácsolja a munkamániásoknak, hogy alkossanak maguknak egy szabályt, amely előírja, hogy mennyi időt dolgozhatnak, és ha elérik a limitet, azonnal tegyél le a lantot!


[related-post post_id="3660791"]

[related-post post_id="3659759"]

[related-post post_id="3658915"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!