Életmód

2018.02.28. 14:44

Állásinterjú: önmagunkkal (is) való küzdelem

Debrecen - A megterhelő helyzetekkel szembe kell nézni, a problémákat feltérképezni.

Debrecen - A megterhelő helyzetekkel szembe kell nézni, a problémákat feltérképezni.

Vannak az életben olyan helyzetek, amikor az embereknek meg kell küzdeniük a stressz okozta kellemetlenségekkel. Az állás­interjú előtti, olykor bénító stresszt nem könnyű kezelni. Arra a kérdésre, hogy lehet-e kordában tartani a szorongást, dr. Kis Médea tanácsadó szakpszichológus ad választ.

Előkészületek előtérben

A szakember javaslata, hogy egy állásinterjúra fel kell készülni. Függően attól, mennyi idő áll a rendelkezésre, szánnunk kell energiát a belső felkészülésre, és fontos tájékozódni a megpályázott munkakörre, illetve a kiszemelt cégre vonatkozóan. Végig kell gondolni, hogy melyek azok a legfontosabb információk, amelyeket magáról feltétlenül át szeretne adni a pályázó. Főként pedig érdemes megfontolni, milyen képet, milyen benyomást tart kívánatosnak önmagáról megjeleníteni az interjúra érkező.

– Természetesen az sem mellékes, és elsősorban saját maga számára érdemes végiggondolnia a pályázónak, hogy miért épp ezt a fajta munkát szeretné, milyen vágyait remélné beteljesedni ennek révén. Hasonlóképp azt is, vajon a végzendő tevékenység hol helyezkedik el az elképzelt szakmai életútján, megálmodott karrierje folyamatában – mondta Kis Médea.

Jótékony hatása van

A stressz önmagában nem káros, vannak élethelyzetek, amikor kifejezetten jótékony hatása van, s ez lehet akár egy állásinterjú esetében is. – Valamilyen mértékű ­stressz-szintre szükségünk van a motivált munkavégzéshez, sőt, bizonyos impulzusokra az élet elevenségének megéléséhez is. Ha azonban a stressz váratlan, felkészületlenül ér, vagy ha hosszan tartó, akkor kimerül a szervezet, úgy a test, mint a lélek. Egy ideig lehet élni anélkül, hogy probléma-orientáltan szembenéznénk helyzetünkkel, tehát anélkül, hogy megvizsgálnánk a stressz forrását és a magunk erőtartalékait, cselekvési esélyeinket, a változás-változtatás lehetőségeit. Érzelmi megküzdésnek nevezzük, amikor csak átvészelni szeretnénk egy időszakot, és várjuk az alkalmas pillanatot. Jó, ha ezalatt preferenciákat állítunk, hogy mikor mely részével tudunk vagy érdemes foglalkozni a problémának. Ez lehet a tudatos útja-módja a szorongással teli időszakok végigvitelének. Fontos, hogy érzékeljük korlátainkat, és időben kérjünk segítséget – mondta a szakpszichológus.

A testmozgás is jó

A stresszoldás nem mindig sikerül egyedül, ezért fontos tudni azt, hogy mit tehetünk ellene. – A megterhelő helyzettel szembe kell nézni, a problémát feltérképezni. Amit önmaga megtehet az ember a stresszoldás érdekében, az a rendszeres testmozgás beiktatása, a családi életre szánt idő elkülönítése, az örömteli élményekről gondoskodás közösen vagy egyedül. Különös ereje van a zenének e tekintetben, akár hallgatja, akár műveli valaki. Érdemes megkeresni az ízlésünknek megfelelőt, és elengedni magunkat a hangok érintése közepette – mondta Kis Médea.

Az állásinterjún könnyen lelepleződhet az, aki jobbnak, vagy többnek akar látszani. – Ha valótlant állítanék magamról, arra is fény derülhet. Előfordulhatnak kommunikációs hibák is, például, ha az interjúalany nem meri felvenni a szemkontaktust a kérdezővel, ha a bemutatkozásnál nem követi az alapvető etikettet. Nem lényegtelen a megjelenés és az öltözet sem. Már az állásinterjúra érkezéskor érdemes igazodni valamelyest az adott szervezeti kultúrához – tette hozzá a szakpszichológus.

Nagy Emese


[related-post post_id="3771754"]

[related-post post_id="3704688"]

[related-post post_id="3545875"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!