Életmód

2018.01.21. 17:27

Miért félünk a sikertől?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Okosan kezelve a félelmeinket a magunk javára fordíthatjuk azokat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Okosan kezelve a félelmeinket a magunk javára fordíthatjuk azokat.

Mindnyájan félünk a kudarctól, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindez elvonja a figyelmünket a valóban fontos dolgokról, álmaink megvalósításáról. Sujan Patel, az Entrepreneur.com szerzője szerint a sikeres vállalkozóknak le kell győzniük néhány félelmet – a tanácsok azonban mindenkihez szólnak!

Kudarc

A Ferling kommunikációs cég közleménye szerint az egyik a kudarctól való félelem. Paulo Coelho azt írta: „csupán egy valami választhat el az álmodtól, a kudarctól való félelem”. Minden vállalkozó jól ismeri a kudarc fogalmát, de azt is megtanulták, hogyan fordítsák előnyükre, hogyan fejlődjenek általa. A kudarcok éppen arra jók, hogy változtatni tudjunk! Ahelyett, hogy mindenáron a sikerre vágynánk, inkább összpontosítsunk a lehetséges sikerekre!

Eredeti ötletek

Sokan tartanak attól, hogy figyelmük szétszóródik, vagy nem tudják eléggé a vállalkozásukra koncentrálni. Minden egyes napon igyekezzünk a céljainkra összpontosítani! Például egy határozott munkaterv segíthet az előretervezésben, miközben figyelmeztet a teendőkre és visszajelzést ad az elért eredményekről.

A kreativitás elvesztésétől való félelem is ismerős lehet. A vállalkozók az egyedi ötleteikből élnek. A kreativitás és az előregondolkodás kedvezően befolyásolhatja céljaikat – e nélkül nem is működne semmi. Richard Branson a következőt mondta: „Az innováció nem helyettesíthető! Az eredeti, forradalmi ötletek mindig a csúcsra emelnek.” A kreativitás elősegítése érdekében inspirációt kell gyűjtenünk: például egy séta a parkban megnyithatja a bennünk rejtőző ötletek kapuit.

Kockázatok

Félünk a kockázatoktól is, miközben kockázat nélkül nincs siker! Nem szabad megijedni a kezdeti nehézségektől, ehelyett fókuszáljunk a céljainkra! Ha biztosra akarunk menni – például egy vállalkozásban – végezzünk számításokat, tervezzünk, kalkuláljunk, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg a végén.

Tapasztalatcsere

Vállalkozóként már nem kell várni a havi fizetésre, és a napirendünket is magunk osztjuk be. S minden a kezünkben összpontosul, hatalmas a felelősség. Ha hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a nyomás, zsákutcába kerülünk.

Az egyik leghatékonyabb módszer, és egyben a saját vállalkozás sikerének a kulcsa az lehet, ha részévé válunk egy vállalkozó csapatnak, így csökkentve a félelmeket, s egyben építve az üzletünket. Egy üzleti közösségben támogatást és visszajelzést kapunk azoktól, akik megértik a helyzetünket, miközben kapcsolatokat építhetünk, és szövetségeseket találhatunk cégünk számára.

A tudásmegosztás és a szakértőkkel való együttműködés a vállalkozás fejlődését segítheti elő, továbbá olyan tapasztalatokról hallhatunk, amelyek a számunkra ismeretlen területeket megjárt vállalkozóktól erednek – áll a Ferling közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!