Fatális tévedés

2022.09.04. 16:40

Teljesen egészséges volt Freya, mégis megölték

Nem volt beteg elaltatásakor a nyári szezon sztárjává vált nőstény rozmár, akit a norvég hatóságok elővigyázatosságból megöltek –ismertette a boncolás eredményét szerdán a Norvég Állategészségügyi Intézet.

A július 18-án készült képen Freya épp egy motorcsónakon napozik az oslói kikötőben

Forrás: MTI/AP

Fotó: Tor Erik Schroder

Nincs kétség afelől, hogy elaltatásakor a rozmár azonnal elpusztult. Egészséges, jó állapotban lévő állat volt 

– közölte Malin Rokseth Reiten patológus. 

Megölését megelőző napokban a halászati hatóságok azt állították, hogy az állat állapota romlott, stressztől szenved, mert nem tud eleget pihenni.

A mintegy hatmázsás fiatal nőstényt augusztus 14-én altatták el, miután a hatóságok hasztalanul kérték a lakosságot, hogy ne közelítsék meg az állatot, mert a sarkvidéki körülményekhez szokott rozmár veszélyessé válhat az őt zaklató emberekre.

Az emberek óvatlan magatartása és a hatóságok ajánlásainak semmibe vétele életeket veszélyeztethet

– hangsúlyozta annak idején a Halászati Igazgatóság szóvivője, Nadia Jdaini.

A rozmárok rendszerint az Északi-sarkvidék északabbra fekvő szélességeinél élnek, de Freya, aki a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros part menti vizeiben fürdőzött.

A nyári tespedés közepette az emlősállat valóságos sztárrá vált a norvég fővárosban, lefilmezték, amint éppen madarakat kerget, vagy hajókra mászik fel szundikálni, és eközben jelentős károkat okozott.

A hatósági felhívások ellenére az "egzotikus" állat változatlanul tömegeket vonzott, sokan a közelében fürödtek vagy túl közel merészkedek hozzá lefotózni, akár gyerekek társaságában is, ezért a Halászati Igazgatóság korábbi álláspontját megváltoztatva az állat megölése mellett döntött.

A védett fajok között szereplő rozmár elsősorban gerinctelenekkel - kagylókkal, kisebb és nagyobb rákokkal, valamint kis halakkal - táplálkozik. Általában nem támad emberekre, de a hatóságok szerint ha veszélyben érzi magát az alkalmatlankodók miatt, akár meg is támadhatja őket.

A rozmár megölése tiltakozásokat váltott ki, a halászati igazgató azt mondta, hogy ő és felesége még halálos fenyegetéseket is kapott.

Az oslóiak annyira megkedvelték az állatot, hogy egy rajongó gyűjtést indított annak érdekében, hogy szoborral állítsanak neki emléket. Szerdáig 267 ezer norvég korona - több mint 10 millió forint - gyűlt össze a rozmárszoborra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!